Svet

Španska policija prijela politike vladajoče katalonske stranke

sta
21. 10. 2015, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Španska policija je danes prijela dva vodilna politika vladajoče katalonske stranke CDC in več podjetnikov, ki naj bi bili vpleteni v korupcijo pri izvajanju javnih gradbenih projektov. Prijeta sta bila blagajnik stranke Andreu Viloca in generalni direktor gradbenega oddelka mesta Barcelona Josep Antoni Rossell, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Policija je na podlagi sodne odločbe danes izvedla tudi preiskavo na sedežu stranke CDC, na sedežu sklada, ki ga vodi stranka, preiskali pa so tudi več podjetij v Barceloni in tudi sedeža dveh občin v Kataloniji, kjer ima večino omenjena stranka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Špansko tožilstvo sumi, da se stranka predsednika katalonske regionalne vlade Artura Masa že dolga leta nezakonito financira in da predvsem od gradbenih podjetij v zameno za odobritev gradbenih poslov v mestu jemlje tri odstotke od vsakega posla. V CDC so tovrstne obtožbe že večkrat zavrnili, hišne preiskave pa označujejo predvsem za predstavo za javnost. Preiskave sicer potekajo že vse od leta 2009.

Separatistična CDC, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, je v sodelovanju s stranko ERC na regionalnih volitvah 27. septembra znova zmagala. Mas pa je med predvolilno kampanjo napovedoval, da bo, če bodo dosegli večino glasov, to razumeli kot podporo prizadevanjem za neodvisnost te španske pokrajine. V Madridu secesijskim težnjam Barcelone sicer močno nasprotujejo.