Svet

Policija razgnala opozicijo

Luka Tetičkovič
19. 10. 2015, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Črnogorska policija je v soboto z uporabo sile razgnala opozicijske protestnike v Podgorici. Opozicijska Demokratična fronta trdi, da so bili brutalno pretepeni vsaj trije njihovi voditelji in več parlamentarcev.

Reuters

Med pretepenimi voditelji sta Nebojša Medojevič in Andrija Mandič, poškodbe naj bi utrpel tudi podpredsednik parlamenta Branko Radulović. Policija se je s protestniki spopadla v soboto ob šestih zjutraj, ko je dobila ukaz, naj razžene demonstratorje, ki že od konca septembra taborijo pred poslopjem parlamenta v Podgorici. Možje zakona so ob tem aretirali več protestnikov, ki so se šli demokracijo na »neavtoriziran način«, smo brali med vrsticami.

Reuters

Premagovanje »aktivnega odpora in uveljavljanje vladavine prava« so policisti po besedah svojih tiskovnih predstavnikov dosegli s solzivcem. Razgnani aktivisti se ne strinjajo povsem, trdijo namreč, da se je sila demokratizirala tudi prek udarcev z gumijevkami, ki da so jih policisti uporabljali zelo velikodušno. »Brutalno policijsko nasilje premierja Mila Đukanovića je Črno goro pripeljalo na rob državljanske vojne in opoziciji poslalo jasno sporočilo, da namerava storiti vse za obrambo svoje moči,« je bil v soboto oster predstavnik Demokratične fronte Koča Pavlović.

Cerkev zahteva preiskavo policijskega nasilja

Srbska pravoslavna cerkev v Črni gori in več nevladnih organizacij od državnega tožilstva zahtevajo neodvisno preiskavo mož zakona. O liberalizaciji uporabe represivne sile pa bo razpravljal tudi Svet za civilni nadzor policije, neodvisno nacionalno telo, ki se bo glede te problematike sestalo v torek.

Reuters

Želeli so pravične volitve

Omenjeni protesti so se septembra začeli po več mesecih trenj zaradi sprejemanja nove volilne zakonodaje. Večina opozicije je to kritizirala, češ da ne bo pravično odslikavala volje volilnega telesa na parlamentarnih volitvah leta 2016.