Slovenija

Pošti Slovenije gre odlično - v osmih mesecih petmilijonski dobiček

T.C.
19. 10. 2015, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pošta Slovenije, ki je nedavno prevzela logistično dejavnost Mladinske knjige Založbe, je v prvih osmih mesecih ustvarila pet milijonov evrov dobička pred davki. V tem obdobju je opravila skoraj 634 milijonov storitev, medtem pa so se prihodki znižali. S poslovanjem se je danes seznanil nadzorni svet, ki ga vodi Aleš Groznik.

Arhiv

Arhiv Svet24

Prihodki so bili za dva odstotka nižji kot v enakem obdobju lani, a številke o doseženih prihodkih v pošti niso podali. Zapisali so le, da so na padec vplivali nižji prihodki od klasičnih poštnih storitev, priporočenih, vrednostnih in ZUP pisem, naslovljene direktne pošte, publikacij, plačilnega prometa in trgovskega blaga. 

Odhodki so bili v obdobju od januarja do avgusta na letni ravni za tri odstotke nižji, kar je posledica uvedenih racionalizacijskih ukrepov. Pošta Slovenije je ob polletju beležila šest milijonov evrov dobička pred davkom iz dobička, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in tri odstotke več od načrtovanega poslovnega izida v prvih šestih mesecih, prihodki pa so medtem v medletni primerjavi zaostali za en odstotek.

Pošta Slovenije ob upoštevanju upada prihodkov od klasičnih poštnih storitev v zadnjih letih pospešeno vlaga v razvoj novih in nadgradnjo obstoječih storitev. Potencial za rast vidijo v logističnih storitvah in oskrbnih verigah. 

Pošta Slovenije je sicer nedavno prevzela logistično dejavnost Mladinske knjige Založbe, za kar je odštela približno 13 milijonov evrov. Kot je ob predstavitvi prevzema dejal generalni direktor Pošte Boris Novak, s tem nadaljujejo strategijo razvoja in rasti v segmentu logistike, postajajo pa tudi tretji največji logist glede na skladiščne zmogljivosti v Sloveniji. 

S prevzemom bodo delno ublažili izpad prihodkov. Kot je pojasnil Novak, s prevzemom logističnega dela Mladinske knjige načrtujejo dodatnih pet milijonov evrov prihodkov letno.