Slovenija

Mladina mora plačati

S.S.
19. 10. 2015, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za revizijo tednika Mladina in pritrdilo odločitvi višjega sodišča, da je tednik z objavo fotografij družin Grims in Goebbels presegel meje dopustnega.

arhiv Svet24

Tednik Mladina mora poslančevi ženi Martini Dragoš Grims plačati odškodnino, o višini pa bo prvostopenjsko sodišče začelo odločati 19. novembra, prav tako o utemeljenosti njenega zahtevka glede objave opravičila.

Po objavi fotografije družine poslanca SDS poleg fotografije družine nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa v satirični rubriki Mladinamit marca 2011 sta tožbo vložila tako Branko Grims kot njegova žena, tožbeni zahtevek sta zakonca vložila tudi v imenu svojih treh mladoletnih otrok. Grims od Mladine zahteva 40.000, njegova žena 79.000 evrov, otroci pa terjajo 133.000 evrov, opravičilo in objavo sodbe.

Medtem ko je prvostopenjsko sodišče avgusta 2013 tožbi zakoncev zavrnilo z obrazložitvijo, da je Mladina le na »kritičen način obravnavala« in hotela nazorno prikazati, kako Grims izrablja medije za svojo promocijo – »ravno tako, kot je to počel dr. Goebbels«, je višje sodišče sprejelo drugačno stališče. Pri poslancu je sodbo delno spremenilo ter Mladini naložilo objavo opravičila in sodbe, v delu, ki se nanaša na določitev odškodnine, pa zadevo vrnilo v ponovno presojo. Ugodilo je tudi pritožbi poslančeve žene in z vmesno sodbo ugodilo njenemu zahtevku glede plačila odškodnine. 

Protipravnost je višje sodišče zaznalo v hkratni objavi družinskih fotografij Goebbelsa in Grimsa druge ob drugi, saj »bralcu ponujata asociacijo tožnice in njene družine z družino Goebbels v vsej zločinsko tragični podobi«. Da je ravno s primerjavo fotografij, torej z obliko objave, Mladina presegla meje sprejemljivega izražanja, pa menijo tudi vrhovni sodniki.