Svet

Islamska država napredovala proti Alepu

STA
9. 10. 2015, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Islamska država je napredovala proti sirskemu mestu Alep. V svojem pohodu so njeni pripadniki zavzeli več vasi in mest na severu istoimenske sirske province. Na tem območju naj bi bil po nekaterih navedbah tudi ubit general iranske revolucionarne garde Husein Hamedani, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

"Na obeh straneh je bilo ubitih več deset borcev," je povedal Rami Abdel Rahman iz Sirskega observatorija za človekove pravice ter dodal, da IS doslej še ni bila tako blizu Alepu.

Po silovitih nočnih spopadih so skrajneži do jutra napredovali do območja, ki je 20 kilometrov oddaljeno od mesta, kjer so sile Bašarja al Asada, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Islamska država je uspela napredovati kljub nenehnim zračnim napadom koalicijskih sil pod vodstvom ZDA na njihove položaje.

Medtem pa so libanonski mediji poročali, da je bil pred Alepom ubit general Hamedani iz elitne iranske revolucionarne garde. Iran je sicer eden od Asadovih glavnih podpornikov, navaja nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da je Hamedani po navedbah iranske vojske igral pomembno vlogo v boju proti teroristom.

Nasilje Sirijo pretresa vse od vstaje proti režimu marca 2011.