Svet

VIDEO: Angela Merkel v čadorju na nemški televiziji

G.G.
6. 10. 2015, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemška televizija ARD je v nedeljski oddaji Bericht aus Berlin izpostavila fotomontažo kanclerke Angele Merkel oblečeno v črni čadar, v ozadje pa so med nemški parlament postavili minarete.

YouTube

Hitro so se našli ogorčeni kritiki, ki trdijo, da so pri drugi največji nemški televiziji tokrat šli predaleč in da so na nedopusten način izkorisili svobodo medijev.

Pri ARD-ju kritikastre odpravljajo z argumentom, da je fotomontaža povsem v kontekstu teme oddaje. V napovedi prispevka je bilo govora o temeljih zahodne družbe, svobodi mišljenja, svobodi medijev in enakopravnosti, torej o vprašanjih, ki se povsem normalno zastavljajo ob množičnem prihodu migrantov, ki so večinoma pripadniki družb z drugačnim vrednotnim sistemom.

Merklova je pred dnevi ob navalu migrantov v Nemčijo dejala »Zmogli bomo«, v oddaji pa so iz različnih zornih kotov preizprašali, kaj vse bi lahko v nemško družbo prinesle tako množične migracije.

Nemške oblasti namreč pričakujejo, da bo v državo letos prišlo 800.000 do milijona prosilcev za azil. Po pisanju tabloida Bild naj bi sicer že računale s kar 1,5 milijona beguncev.

Begunska problematika razburja predvsem na vzhodu Nemčije, kjer je še najmanj migrantov. V Dresdnu na vzhodu Nemčije so medtem na pobudo protiislamskega gibanja Pegida v ponedeljek zvečer potekale demonstracije proti valu beguncev, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Policija ocene števila protestnikov ni sporočila, študenti dresdenske tehnične univerze pa so jih našteli okoli 9000.