Svet

Faymann pričakuje, da Nemčija zaradi beguncev ne bo zaprla meje z Avstrijo

STA
29. 9. 2015, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Avstrijski kancler Werner Faymann je izrazil pričakovanje, da bo Nemčija še naprej sprejemala begunce in ne bo zaprla meje z Avstrijo. Ob tem je danes priznal, da bi poostritev nadzora na avstrijsko-nemški meji lahko pripeljala do zastajanja beguncev v Avstriji, zaradi česar bi ta država imela težave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

arhiv

Dogovor z nemško kanclerko Angelo Merkel sicer po Faymannovih besedah trenutno dobro deluje, kar pomeni, da Nemčija izvaja nadzor, obenem pa Avstrija lahko še obvladuje razmere v zvezi z begunci, ki potujejo čez državo.

Po kanclerjevih besedah je v Avstrijo septembra prišlo 167.000 beguncev, med njimi jih je več kot 90 odstotkov odpotovalo naprej v Nemčijo in Skandinavijo.

Kot poroča APA, je samo na mejni prehod Nickelsdorf na meji z Madžarsko, kjer v Avstrijo vstopi največ beguncev, minulo noč prišlo okoli 2800 prebežnikov, večinoma z vlaki. V avstrijskih sprejemnih centrih za begunce pa je noč preživelo 8000 migrantov. Večina jih odpotuje naprej proti Nemčiji, med njimi številni s posebnimi vlaki. Nemčija je po navedbah agencije APA danes dovolila prihod posebnega vlaka preko mejnega prehoda pri Salzburgu.

Faymann je sicer danes poudaril, da Avstrija za begunce ni le tranzitna država. Kot je pojasnil, v Avstriji trenutno biva 53.000 beguncev, medtem ko jih na sosednjem Madžarskem samo 6000.