Svet

Poplave odnesle že devet življenj

STA
6. 10. 2015, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Število mrtvih v obsežnih poplavah v ameriški zvezni državi Južna Karolina je naraslo na devet, več deset tisoč prebivalcev pa je ostalo brez električne energije in pitne vode, je v ponedeljek sporočila guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Reuters

Kot je pojasnila na novinarski konferenci, je v ponedeljek 26.000 prebivalcev Južne Karolino ostalo brez elektrike, 40.000 pa jih ni imelo pitne vode. Ponovila je, da je njeno zvezno državo prizadela tisočletna povodenj.

Steve Benjamin, župan prestolnice Južne Karoline Columbia, je medtem priznal, da je v poplavah od petka popustilo najmanj devet nasipov v mestu. Narodna garda je zato skušala v ponedeljek utrditi nasipe z vrečami peska.

Zaradi vodne ujme je za promet zaprtih kakih 550 cest in mostov, zaprte so tudi šole. Na terenu pa so še vedno reševalci, ki pomagajo ljudem, ki so se znašli v težavah. V ponedeljek so tako med drugim izvedli najmanj 25 evakuacij s pomočjo helikopterjev.

Nevarnosti v Južni Karolini sicer še ni konec, saj narasle reke ponekod grozijo, da bodo prestopile bregove ali porušile jezove. Za celotno državo so razglašene izredne razmere, da lahko prihaja zvezna pomoč, mobilizirana pa je tudi nacionalna garda. Po državi so že odprli številna začasna zavetišča.

Celotna vzhodna obala ZDA je v teh dneh pričakovala prihod orkana Joaquin, a je ta prispeval le k oblikovanju deževne fronte nad Južno Karolino.

Orkan Joaquin se je v nedeljo premaknil z razdejanih Bahamov proti Bermudom. Še vedno pa se nadaljuje iskanje tovorne ladje El Faro, s katero so izgubili stik v četrtek, ko je pri Bahamih zaplula v orkan in so jo zalili devet metrov visoki valovi.

Ameriška obalna straža je v ponedeljek sporočila, da so v Atlantiku nedaleč od bahamskega otočja našli truplo enega od pogrešanih mornarjev z ladje. Na ladji, ki je prevažala avtomobile in drug tovor iz Floride v Portoriko, je bilo 33 mornarjev, od tega 28 Američanov in pet Poljakov. Obalna straža je v ponedeljek našla tudi enega od dveh reševalnih čolnov tovorne ladje, a praznega.