Svet

'Stoletne poplave' na vzhodu ZDA

STA
4. 10. 2015, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Neurje, ki je marsikje sprožilo poplave, je danes na vzhodni obali ZDA povzročalo izpade elektrike in kaos na cestah. Ameriški mediji poročajo o morebitnih "stoletnih" poplavah, vremenoslovci pa svarijo pred padavinami "zgodovinskih razsežnosti". Najhuje je prizadeta zvezna država Južna Karolina, kjer so številni predeli pod vodo.

Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto v Južni Karolini razglasil izredne razmere ter ukazal zvezno pomoč za predele, ki so jih prizadele poplave. Guvernerka te zvezne države Nikki Haley pa je opozorila pred rekordno količino padavin ta konec tedna. Voda je v Južni Karolini poplavila številne ceste, tudi v obalnem Charlestonu.

Po poročanju ameriškega CNN so morali reševalci ponoči številne rešiti iz avtomobilov, ki so obtičali zaradi poplav. Od četrtka so v prometnih nesrečah, ki jim je botrovalo vreme, življenje izgubili štirje ljudje.

Poleg Južne Karoline je zaradi neurij še posebej prizadeta Severna Karolina, obilne padavine pa niso prizanesle praktično nikomur na vzhodni obali ZDA.

Reuters

Po navedbah meteorologov katastrofalno vreme povzročata dva vremenska sistema. Eden je orkan Joaquin, ki je že povzročil opustošenje na Bahamih in se pomika proti Bermudi. Vmes je že izgubil na moči, obale ZDA pa naj ne bi dosegel. Kljub temu prispeva k obilnemu deževju in poplavljanju obalnih predelov. Obilne padavine prinaša tudi še drugo območje nizkega zračnega pritiska na jugu vzhodne obale.