Kultura

Kino Bežigrad delno zapolnil luknjo na področju ljubljanske kinematografije

STA
4. 10. 2015, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kino gledališče Bežigrad, ki ga je letos marca po 13 letih mirovanja na noge postavil ljubljanski frizer Edis Vukalić, je po njegovih besedah zaživel. Luknjo, ki je na področju kinematografije zevala v prestolnici dlje časa, so zakrpali z zagnano ekipo in filmi, ki si jih je bilo nekaj časa mogoče ogledati le zunaj Ljubljane.

Mediaspeed

Dogajanje v kinu Bežigrad je v polnem teku. V torek so gostili premiero grozljivke Idila v režiji Tomaža Gorkiča, nedavno so premierno prikazali mladinski film Blaža Završnika Julija in alfa Romeo, 29. oktobra pa na njihovo platno prihaja celovečerec Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča. Slednjega se Vukalić zelo veseli, ker filmske ustvarjalce pozna že vrsto let, saj je, kot poudarja, tudi sam Šiškar.

Obisk kina je, kot trdi Vukalić, zelo dober, za kar je po njegovem mnenju več vzrokov. Povečanemu obisku gotovo botruje nova prisotnost kinodvorane, nezanemarljivo dejstvo pa je tudi, da edini v Ljubljani vrtijo filme distributerja Blitz, s katerim Kolosej že vrsto let ne sodeluje več.

Po več kot polletnem delovanju kina Vukalić opaža, da je zanimanje za slovenske filme bistveno manjše kot za tuje. Kot bi prevladoval slogan: "Naše ni dobro." Ob tem bi po njegovih besedah gledalci morali vedeti, da običajno celoten proračun slovenskega filma znaša manj kot petminutna scena kakšne hollywoodske uspešnice. "Z 10.000 evri se ne da narediti dobrega filma," poudarja.

Obenem idejni vodja kina pogreša boljšo komunikacijo in sodelovanje med režiserji, distributerji in kinematografi. "Če bi stopili skupaj, bi lahko marsikaj bolje izpeljali, tako pa vsak opravi le svoje delo in se umakne," je kritičen.

Kino gledališče Bežigrad poleg filmskih projekcij ponuja tudi gledališki program, ki ga oblikujejo z drugimi gledališči, med drugim tudi s Špas teatrom. Z gledališkima ustvarjalcema Lucijo Ćirović in Boštjanom Štormanom pripravljajo gledališko šolo, v katero se je že vpisalo 25 posameznikov vseh starosti.

Poskrbljeno je tudi za otroke, za katere vsako soboto potekajo brezplačne tematske delavnice, na voljo pa so jim tudi lutkovne predstave.

Finančno so v kinu neodvisni, delujejo s pomočjo sponzorjev. Prostor tudi oddajajo, predvsem tistim, ki se ukvarjajo s filmom, je še povedal Vukalić, ki je svet kina označil za zanimiv in dinamičen. "Treba se je le navaditi, da sestanki z umetniki potekajo ob osmi uri zvečer in ne zjutraj," se je pošalil.