Zanimivosti

Zvezde kot življenjski smerokazi

B.J.
4. 10. 2015, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Astrologija, veda, ki jo vsi »poznamo« in iz katere izhajajo horoskopi, ki nam lepšajo dni. Veda, ki danes ni veda in ki je vendar dolga tisočletja predstavljala ključni pristop pri spoznavanju sveta okoli nas ter v prvih stoletjih univerz celo enega od temeljnih študijskih predmetov.

B.J.

Danes marginalizirana in izenačena z vedeževanjem in raznimi vrstami šarlatanstva, nikakor pa ne spoštovanja vredni zorni kot opazovanja sveta. In vendar se premika. Astrologija se danes vse bolj prebija med teme, ki zanimajo dovolj velik krog ljudi, po svetu je vzniknila cela vrsta šol, ki astrologijo postavljajo ob bok drugim vedam. Iskanje odgovorov na vprašanja, kdo in kaj smo, kaj počnemo tu in kaj se nam utegne zgoditi, ni v modernem času nič manj pomembno in prisotno kot kdaj prej.

Tudi v Sloveniji šolanje na področju astrologije ni nič novega, med drugim imamo vsaj tri programe, ki so – vsak s svojega kota – kvalitetno primerljivi z najboljšimi astrološkimi šolami po svetu. V zadnjem letu se jim je ob bok postavil šolski program v okviru Astrološkega inštituta, ki je z novim šolskim letom stopil za eno veliko stopnico navzgor. Z Mihaelo Malečkar Kogovšek, vodjo Astrološkega inštituta, smo se pogovarjali o instituciji, ki jo vodi, in seveda o astrologiji kot vedi, ki v znanstvenih krogih ni več videna in razumljena kot znanost.

»Moje srečanje z astrologijo seže več kot dve desetletji nazaj, v čas srednje šole, ko sem si kupila prvo astrološko knjigo in poskušala z njo odkrivati znanja te starodavne vede.« Mihaela Malečkar Kogovšek, vodja Astrološkega inštituta

Se nam lahko na začetku na hitro predstavite?

Sem družinski človek, hkrati pa veliko svoje energije vlagam v astrologijo, ki je tako moja velika ljubezen kot služba. Poleg družine in astrologije je pomembna zgodba mojega življenja tudi nuja po duhovnem razvoju in predanost budizmu. Moje srečanje z astrologijo seže več kot dve desetletji nazaj, v čas srednje šole, ko sem si kupila prvo astrološko knjigo in poskušala z njo odkrivati znanja te starodavne vede. Za študij astrologije sem se odločila leta 1999, ko sem se trdno odločila, da bo astrologija tudi moja poslovna pot. Čeprav sem pred študijem prebrala veliko astroloških knjig in kot samouka razložila marsikatero astrološko karto, je bil študij več kot koristen in znanje se je povezalo in razširilo. Diplomirala sem leta 2003 na Astrološki akademiji Stela in tam potem tri leta poučevala. Toda moj študij se tu ni zaključil, vstopila sem tudi v proces izobraževanja na beograjskem Institutu Johannesa Keplerja. Od tedaj širim svoje znanje astrologije tudi na druge ljudi in jim z njo tudi svetujem.

Povejte, zakaj astrologija? Kaj je tisto, kar vas je v to vedo pritegnilo?

Ne vem. (nasmeh) Vse. (smeh) Knjige so nekako našle pot do mene, in ko sem jih brala, mi je bilo poznano, domače in je imelo smisel. Veste, astrologija je zelo zanimiv jezik, veliko truda je potrebnega, da bi se ga naučili, a ko ga znamo, se odprejo vpogledi v človeka, odnose in življenje, ki jih prej nismo imeli. Z njeno pomočjo pridemo do bistva, do jedra, do tistega, kar je zadaj, za tem plesom, ki ga plešemo.

Od kod ideja ustanoviti Astrološki inštitut?

Vsaj desetletje sem sanjala te sanje in jih delila tudi s svojimi kolegicami. Čutila sem, da je to nekaj, kar moram narediti. Torej da imam pomembno nalogo povezati slovenske astrologe za skupen cilj, kvalitetno šolo sodobne astrologije. Pred leti se je zbralo veliko učencev in si želelo, da jih učim astrologije. Z veseljem sem jim predajala znanje, hkrati pa pripravljala tekste k vsakemu predavanju, iz česar so nastali učbeniki. Obenem sem ugotovila, da za predajanje dovolj širokega znanja potrebujem tim dobrih učiteljev, saj je pouk astrologije preširok, da bi to lahko počela sama. Odkar se je maja 2013 rodil naš inštitut, sta za mano dve naporni, vendar tudi zelo koristni leti, saj sem imela srečo, da sem zbrala tim dobrih astrologov, ki so usklajeni z mojo vizijo šole in ki mi s svojim znanjem ter svojim delom pomagajo oblikovati inštitut. Ta je bil na začetku zamišljen širše, zdaj pa je namenjen predvsem izobraževanju in raziskovanju. Imamo prekrasne učence v najrazličnejših mestih Slovenije, veliko tečajev je že izvedenih in opravljenih veliko izpitov, šola pa svoj osnovno zastavljeni program še širi in oblikuje glede na potrebe učencev.

Zakaj bi se človek sploh učil astrologije?

Astrologija nam da vpogled vase. Nihče ne more pobegniti pred seboj, tako pred svojimi sencami kot svetlimi točkami, in če dovolj dolgo vztrajaš v učenju, postaneš sam sebi odprta knjiga. To ni vedno lahko, v bistvu zahteva neko zorenje, zato verjamem, da je učenje astrologije tudi spodbuda za duhovni razvoj, širjenje zaveti in drugačno razumevanje življenja. Spoznavanje sebe je osnova, na podlagi katere se rojeva vpogled tudi v druge in globlje razumevanje, zakaj je nekdo tak, kot je. Toda astrologija je široka veda, z njeno pomočjo nam je dan vpogled tudi v čas, torej kdaj se bo neki potencial rojstne karte materializiral. Zato se včasih zdi, da astrologi lahko napovedujemo prihodnost, v bistvu pa lahko samo odkrivamo, kdaj bo določena rojstna tema postala aktualna. Astrologija lahko postane tudi pomoč pri delu z ljudmi, pomaga učiteljem, svetovalcem, zdravnikom, zdravilcem in drugim. Seveda astrologija lahko postane tudi poklic, kot je zame in za moje kolege.

Tudi v Sloveniji šolanje na področju astrologije ni nič novega.

Učenje prav gotovo poteka po nekem programu?

Naša šola ima dveletni diplomski program. A čeprav iz tega razumemo, da dodiplomsko izobraževanje traja dve leti, je le redkokdaj tako, saj si mora slušatelj poleg obveznega dveletnega programa izbrati še tečaje iz treh različnih zvrsti astrologije (po lastnem izboru) in potem narediti diplomsko nalogo, ki je vedno neke vrste raziskovalno delo. Obvezni dveletni program je osnova, temelj, ki ga mora vsak astrolog poznati, da bi se lahko pozneje specializiral za določeno področje. Podiplomski program je dodatna specializacija na določenem področju astrologije. Tudi zato je tako pomemben dovolj širok izbor predavateljev, saj imamo s tem tudi dovolj dobrih specialistov za različna področja. Poleg tega smo prvi, ki poučujemo sodobno astrologijo, torej hodimo v korak s časom. Nismo ozko usmerjeni v eno določeno vrsto astrologije, ampak smo široki in poučujemo vsa obstoječa področja astrologije. Smo tudi edini, ki smo prisotni po vsej Sloveniji. To jesen se začenjajo tečaji v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici, Sežani. 

Ko že toliko govorite o svojem timu, nam ga lahko predstavite?

Za nami stoji veliko astrologov in ljubiteljev astrologije, ki se ne želijo izpostavili. Z veseljem pa vam predstavljam naš učiteljski tim. Od vsega začetka sta v inštitutu Stanka Lebar Arzenšek in Cvetka Stipič, prva specializirana za zvezde stalnice, Cvetka za horarno astrologijo, obe pa poučujeta tudi uvod v astrologijo. Z Bernom Jurečičem smo sodelovali do zdaj že v treh različnih tečajih, na tečaju prediktivnih tehnik je predstavil solarne povratke, jeseni pa bo uvajal astrologijo v skupinah v Ljubljani in Novem mestu. Jasmina Krt se nam je pridružila pred letom in je uspešno vodila tečaja uvod v astrologijo in razlage rojstne karte v Novi Gorici, kar bo jeseni vodila še v Kopru in Sežani, v Ljubljani pa bo učila svoje specializirano področje, astromedicino.

Imate kako misel za konec?

Zahvaljujem se vam za možnost predstavitve astrologije in Astrološkega inštituta. Vsakogar, ki ga že dlje časa od znotraj nekaj sili v branje in študij astrologije, in pa tiste, ki ste šele zdaj razvili to radovednost do prastare vede, prisrčno vabim v naše klopi. Poiščite nas na internetu, pa bomo skupaj vstopili v prečudovito pustolovščino, iz katere boste prišli drugačni, zrelejši, širši.