Zanimivosti

Stare nemške marke bodo postale odličen metanol

T.C.
3. 10. 2015, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vse od prvega januarja 2002, ko je nemška centralna banka Die Deutsche Bundesbank vsem ljube nemške marke začela nadomeščati z evri, se je pojavljalo vprašanje, kam s starimi, neuporabnimi markami.

Deutsche Bundesbank

Zdaj se je našla rešitev, saj bo neimenovano podjetje za reciklažo iz Brandenburga kot prvo v Evropi stare bankovce nemških mark predelovalo v metanol. Tako pridobljen alkohol bodo uporabljali kot raztopilo in tudi gorivo.

Arhiv Svet24

Iz približno tone bankovcev bodo pridobili približno 500 kilogramov metanola. Sicer je akcija bolj nedobičkonosna, a po drugi strani rešuje probleme, ki jih star denar prinaša.

Ker so umaknjene nemške marke še vedno veljavno plačilno sredstvo, saj jih centralna banka sprejema neomejeno. Ta denar je potrebno nekje hraniti in ga varovati, kar pa s sabo prinaša dokaj visoke stroške.

Marke bodo zdaj koristno uporabili, po ocenah zvezne banke pa imajo Nemci svojih ljubih mark še vedno okoli 169 milijonov bankovcev ter kar 24 milijard kovancev v skupni vrednosti okoli 12,9 milijarde evrov.

Reuters