Svet

ECB znova povečala nujno likvidnostno pomoč grškim bankam

STA/J.P.
22. 6. 2015, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska centralna banka (ECB) je znova povečala nujno likvidnostno pomoč (ELA) za grške banke. To je povedal neimenovani grški bančni vir, ki dodaja, da je ECB po potrebi pripravljena povečati obseg pomoči tudi v prihodnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA

Gre že za tretje zvišanje obsega ELA od srede. Do poteze prihaja, medtem ko grški varčevalci še naprej dvigujejo denar z bančnih računov. Grki so minuli teden po poročanju grških medijev z računov dvignili do šest milijard evrov.

Višine novega zvišanja pomoči vir sicer ni razkril. Je pa dodal, da bi se lahko guvernerji ECB srečali kadar koli, tudi danes ali v torek, ter znova ocenili situacijo. Ta se bo najverjetneje razvijala glede na uspeh nujnega vrha evroskupine v Bruslju danes.

V Bruslju se bodo danes zvrstili sestanki evrske delovne skupine, finančnih ministrov držav v območju evra in voditeljev članic z evrom.

Pred evroskupino in vrhom je predvideno tudi srečanje grškega premierja Aleksisa Ciprasa s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom, vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde in predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Draghijem.

Grški premier je v nedeljo v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in Junckerjem predstavil nove predloge za "vzajemno koristen dogovor", so sporočili iz njegovega urada. V Bruslju so ocenili, da je predlog "dobra osnova" za razpravo na današnjem vrhu.