Svet

Venezuela z rekordno nizkima brezposelnostjo in revščino

B.K.
5. 10. 2015, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik republike, Nicolas Maduro, je v četrtek izjavil, da se v Venezueli kljub padcu cen nafte še naprej zmanjšuje stopnja brezposelnosti in skrajne revščine, poroča venezuelski vladni časopis Correo del Orinoco.

Reuters
Predsednik Venezuele Nicolas Maduro.

Kljub temu, da je bila cena nafte v sredo 40 dolarjev za sodček, se načrti za javno oskrbo še vedno izvajajo, je opozoril Maduro.

»Si predstavljate meščansko vlado pri ceni 40 dolarjev za sodček? Mi imamo socialistični model in naloge, in s tako ceno nafte lahko ponudimo javno, brezplačno in kakovostno izobraževanje za vse otroke in mlade,« je dejal.

Poudaril je, da je avgusta stopnja brezposelnosti padla za 6 odstotnih točk, skrajna revščina pa se je znižala na rekordno nizko stopnjo 4,9 odstotka. »Naš cilj je izkoreniniti revščino do leta 2018. To moramo doseči.«

Zahteval je tudi podporo vladne ekipe pri uvajanju tržnic v vsaki skupnosti v državi in se na ta način okrepiti v gospodarski vojni.

»Morate mi pomagati pri vpeljavi državnih tržnic v vsakem naselju in po vsej državi. Na ta način bomo spremenili kapitalistični sistem distribucije,« je še dejal v oddaji nacionalne venezuelske radiotelevizije VTV.