Svet

Varufakis: Cipras bo padel

B.K.
22. 9. 2015, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis meni, da je novoizvoljena vlada njegovega kolega in bivšega šefa Alexisa Ciprasa, obsojena na hiter propad.

Reuters

»Nelikvidna mala podjetja, ki nimajo dostopa do kapitalskih trgov, bodo sedaj morala plačati davek na načrtovani dobiček za leto vnaprej. Gospodinjstva bodo morala plačati davke na nezasedena stanovanja in prazne trgovine, ki jih ne morejo niti prodati. Povečanje stopnje DDV bo povečala utaje tega davka. Vsak teden bo Trojka zahtevala več recesionarne in asocialne politike: znižanje pokojnin, nižje otroške dodatke, več izvršb.«

Janis Varufakis, nekdanji finančni minister Grčije, ki se je na funkciji jasno boril proti oderuškim kreditom in za prekinitev serije recesionarnih reform, je za britanski časnik The Guardian napisal, da je že drugič letos izvoljena vlada premierja Alexisa Ciprasa obsojena na propad. »Posojilodajalci so pravi zmagovalci v Grčiji,« trdi Varufakis.

Grški premier Alexis Cipras je vsekakor izvedel mojstrski manever. Na poredčasnih volitvah mu je uspelo obdržati vladno večino v parlamentu, obenem pa se je znebil večjih groženj svojemu nemotenemu vladanju. Na eni strani v parlamentu ni več disidentov njegove stranke Siriza, ki so formirali novo stranko Ljudska enotnost in končali tik pod triodstotnim pragom za vstop v parlament, na drugi strani pa je nevtraliziral manjšo stranko centra To Potami, ki je ostala na margini parlamentarne reprezentacije.

Vendar, se sprašuje Varufakis, ali lahko Cipras ohrani svoj stolček in si hkrati pribori moč za vladanje?

Nekdanji minister pravi, da ne. »Največji zmagovalec je Trojka sama,« opozarja in pojasnjuje, da je v zadnjih petih letih varčevalne ukrepe Trojka le s težavo spravila skozi parlament, saj je protivarčevalna fronta bila zelo močna, vlada pa šibka. Sedaj bo tretji kreditni paket v Grčiji implementiran brez večjih problemov. Siriza se je namreč zavzela za novo dolgoročno pošiljko stiskaštva, oderuškim kreditom pa sedaj v parlamentu nasprotujeta le ortodoksna Grška komunistična stranka (KKE) in neonacistična Zlata zora.

Reuters

Grški oligarhi so »najboljši prijatelj Trojke,« pojasnjuje Varufakis

Da je Grčija prišla tako daleč – od neverjetnega in glasnega NE na referendumu 5. julija, do tihega popolnega da novim kreditom in s tem novim ukrepom dušečim za gospodarstvo – je morala biti resno ranjena demokracija v tej mediteranski državi. Birokrati v Bruslju, Frankfurtu in Washingtonu, za katere je demokracija zgolj nevšečnost, niso izgubili ničesar.

»Cipras mora sedaj izvesti fiskalno konsolidacijo in reformni program, ki je bil zasnovan tako, da bo propadel,« opozarja Varufakis.

»Nelikvidna mala podjetja, ki nimajo dostopa do kapitalskih trgov, bodo sedaj morala plačati davek na načrtovani dobiček za leto vnaprej. Gospodinjstva bodo morala plačati davke na nezasedena stanovanja in prazne trgovine, ki jih ne morejo niti prodati. Povečanje stopnje DDV bo povečala utaje tega davka. Vsak teden bo Trojka zahtevala več recesionarne in asocialne politike: znižanje pokojnin, nižje otroške dodatke, več izvršb,« je temna prognoza britansko izobraženega ekonomista.

Reuters

Ciprasov načrt, kako optimalno izvesti zahteve memoranduma, hkrati pa ne uničiti Grčije temelji, po mnenju Varufakisa na treh obljubah. Prvič – dogovor s Trojko še ni dokončno dorečen. Drugič – kmalu bo sledilo prestrukturiranje dolgov in tretjič – grški skorumpirani oligarhi bodo dočakali svoj konec.

A Varufakis dvomi v vse tri obljube. Prva, da bo še možno pogajanje s Trojko je po njegovem mnenju nepomembna – že sedaj je Grčija pristala na ukrepe, ki jo bodo gospodarsko in družbeno pokopali. Druga, da bo prišlo do odpisa dolga je sicer resnična, a odpis dolga bo vse prej kot terapevtski. Prestrukturiranje dolga, pravi nekdanji minister, je smiselno, če zmanjša obseg varčevanja, a ta je že bil dogovorjen, podpisan in sprejet. Prestrukturiranje ali morda celo odpis dela dolgov tako ne bo zmanjšal dušečega obsega nove pošiljke varčevanja.

Tretja obljuba, je ključ do Ciprasovega uspeha na predčasnih volitvah. Edini manevrski prostor pri vladanju, ki ga Cipras še ima v očeh javnosti je boj proti korupciji. A grški oligarhi so »najboljši prijatelj Trojke,« pojasnjuje Varufakis.

»V prvih šestih mesecih leta 2015, ko smo se borili proti Trojkinemu monopolu nad oblikovanjem politike v Grčiji, so njen najmočnejši domači podpornik bili mediji v lasti oligarhov in njihovi politični agenti. Isti ljudje in interesi, ki so sedaj objeli Ciprasa. Se lahko [Cipras] obrne proti njim? Mislim, da je to njegova želja, a je Trojka že v preteklosti onemogočila njegovo glavno orožje – na primer s prisilno razpustitvijo enote za boj proti gospodarskemu kriminalu zaključuje Varufakis.