Slovenija

Z dnevom brez avtomobila se končuje teden mobilnosti

STA/M.J.
22. 9. 2015, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Z današnjim dnevom brez avtomobila se v več kot 50 občinah po Sloveniji končuje Evropski teden mobilnosti, ki letos poteka pod geslom Izbiraj, spreminjaj, združuj. V okviru tedna je bila posebne pozornosti deležna akcija spodbujanja vožnje s kolesom v službo. Kolesarjenje ima rada tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

STA

Več občin bo danes za promet zaprlo osrednje trge ali ulice. Tako bo v Celju dopoldne zaprta Prešernova ulica, na kateri se bodo odvili kolesarski poligon, predstavitev vozil na alternativni pogon ter številne dejavnosti za otroke.

V Mariboru bodo potekale demonstracijske vožnje s prevoznimi sredstvi na alternativna pogonska sredstva, v Črni na Koroškem zaposleni v občinski upravi v službo prihajajo peš ali s kolesom.

V Novem mestu so za promet zaprli Glavni trg in tam pripravili različne dejavnosti ter predstavitve, v Novi Gorici so zaprli mestno središče. Poleg tega v več občinah, med drugim v Mislinji, občane spodbujajo naj na delo danes odidejo brez avtomobila.

Letošnji slogan tedna mobilnosti opozarja na to, da v avto prepogosto sedemo samodejno, brez razmisleka o drugih - boljših, hitrejših, zdravju in okolju prijaznejših ter celo cenejših - možnostih, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, ki koordinira teden mobilnosti.

Komisarka Bulčeva je ob tem dejala, da lahko vsak posameznik prispeva k spremembi. "Če se večkrat odločimo iti peš ali uporabiti kolo, dati prednost skupinskemu ali javnemu prevozu ali združiti te trajnostne načine prevoza, bo imela Evropa kot celota znatne družbene koristi. Skupaj lahko naše individualne izbire zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida, prometne zastoje v mestih, hrup, nesreče, onesnaženje zraka in ustvarijo boljšo mobilnost," je sporočila.

"Osebno imam zelo rada kolesarjenje. Zame predstavlja svobodo, je zelo učinkovit in hkrati zdrav način prevoza, ki nas ohranja v formi. Vedno več prebivalcev Evrope trpi zaradi bolezni, ki so posledica onesnaženega zraka in nezdravega sloga življenja," je dodala.