Svet

Muslimani začeli romanje v Meko

STA/M.J.
22. 9. 2015, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Več sto tisoč muslimanov iz vsega sveta je danes začelo tradicionalno romanje v Meko, hadž, ki bo vrhunec doseglo v sredo s kamenjanjem hudiča na gori Arafat. Ob romanju veljajo izredno strogi varnostni ukrepi, predvsem zaradi nasilja Islamske države na Bližnjem vzhodu, vojne v Jemnu ter epidemije bližnjevzhodnega respiratornega sindroma.

Reuters

Za varnost skrbi več kot 100.000 policistov, medtem ko v muslimanskem svetem mestu Meka pričakujejo skupno okoli tri milijone vernikov iz 160 držav. Med njimi bo tudi 21 romarjev iz Slovenije.

Savdske oblasti romarje letos skušajo zaščititi tudi pred smrtonosnim bližnjevzhodnim respiratornim sindromom (mers). Ta bolezen je najbolj razširjena prav v Savdski Arabiji, kjer je za mersom od leta 2012 umrlo 528 ljudi. Savdsko ministrstvo za zdravje je zato za hadž mobiliziralo 25.000 dodatnih zdravstvenih delavcev. Ob tem poudarjajo, da doslej niso zabeležili primera mersa med romarji.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Vrhunec petdnevnega hadža bo v sredo, ko se bodo romarji zbrali na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo, zaključil pa se bo dan kasneje s kurban bajramom.