Svet

Romi, Židi in Muslimani tarča vedno večje diskriminacije v Franciji

B.K.
20. 2. 2015, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Svet Evrope je opozoril, da postaja Francija vedno bolj netolerantna do manjšin, predvsem Romov, Muslimanov in Židov. Raziskava je plod dela še pred streljanjem na karikaturiste Charlie Hebdo v januarju.

Reuters

Po terorističnemu napadu v Parizu prejšnji mesec, so novice v zvezi z diskriminacijo in napadi na člane manjšinjskih skupin v Franciji vse pogostejše. A trend k večanju netolerantnosti je v Franciji prisoten že dolgo časa, opozarja Latvijjec Nils Mužnieks, komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope.

»V zadnjih letih je prišlo do velikega vzpona anti-Semitskih, anti-Muslimanskih in homofobnih dejanj,« piše Mužnieks v svojem poročilu.

Mužnieks sicer opozarja, da se nasilje krepi ne le na podlagi rase in religije ampak tudi na podlagi spolne usmerjenosti posameznika. Homofobni napadi se sedaj v franciji dogajajo na povprečno vsaka dva dneva.

Prejšnji mesec je francoski premier Manuel Valls dejal, da je potrebno v Franciji nasloviti »teritorialen, socialen in etnični apartheid,« s čimer je poudaril, da so za nasilje v francoski družbi krive predvsem socialne razlike.

»Pogledati moramo vse delitve in napetosti, ki se dogajajo že vrsto let … zanemarjanje revnih predmestij, stanje v getih, socialno bedo je razložil Valls.