Svet

Varufakis bi si raje odrezal roko, kot podpisal slab dogovor

B.K.
2. 7. 2015, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grška vlada bi lahko v primeru, da Grki na nedeljskem referendumu podprejo pogoje mednarodnih posojilodajalcev za nadaljnjo pomoč, tudi odstopila, je danes v pogovoru za avstralski radio ABC dejal grški finančni minister Janis Varufakis.

Reuters

Grški finančni minister je pojasnil, da bi vlada odstopila v primeru, da bi lahko kooperativno predali posle vladi, ki bo opravljala tekoče posle. Podobno je v minulih dneh že nakazal grški premier Aleksis Cipras, ki je v pogovoru za grško televizijo ERT dejal, da bo odstopil, če bodo volivci glasovali za.

V pogovoru za televizijo Bloomberg je medtem finančni minister danes dejal, da bo odstopil, če bo večina Grkov na referendumu podprla pogoje posojilodajalcev. Ni pa želel v pogovoru za televizijo špekulirati, ali bo podobno storil tudi Cipras. Dejal je tudi, da bi si raje odrezal roko, kot podpisal dogovor, ki ne vključuje prestrukturiranja grškega dolga.

V sredo je sicer v medijih odmevala novica, da naj bi Cipras pristal na skoraj vse pogoje posojilodajalcev, nato pa je popoldne presenetil, saj je vztrajal pri izvedbi nedeljskega referenduma o besedilu varčevalnega in reformnega programa, h kateremu bi se morala v zameno za svež denar zavezati njegova država. Državljane je znova pozval, naj odkljukajo "ne" - a hkrati Grčija želi ohraniti evro.

Evroskupina je zato na telefonski konferenci, na kateri je obravnavala najnovejši predlog Grčije glede dogovora o nadaljnji finančni pomoči, soglasno odločila, da bo pred nadaljnjimi pogovori počakala na rezultat nedeljskega referenduma.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da so Grki razdeljeni glede vprašanja, na katerega bodo odgovarjali na referendumu. Raziskava francoske banke BNP Paribas kaže, da bi na referendumu pogoje podprlo 47,1 odstotka Grkov, medtem ko v sredo objavljena raziskava družbe ProRata kaže, da bi jih več glasovalo proti.