Svet

V Evropi aktivnih več kot 30.000 tihotapcev z ljudmi

STA/G.G.
6. 9. 2015, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Podatki Evropskega policijskega urada (Europol) kažejo, da je v Evropi aktivnih več kot 30.000 tihotapcev z ljudmi. Trgovina z ljudmi je trenutno najbolj dobičkonosen posel, je dejala tiskovna predstavnica Evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex, Izabella Cooper.

Thinkstock

"Boj proti trgovini z ljudmi je absolutna prioriteta, ne le za Europol, temveč za vse države EU," je poudaril vodja enote v Europolu za boj proti organiziranim kriminalnim združbam Robert Črepinko in dodal: "Če je govora o vseh nelegalnih migracijah čez Evropo in se pri tem ne osredotočamo le na Sredozemlje, ocenjujemo, da je v Evropi trenutno 30.000 tihotapcev z ljudmi." 

EU je sicer julija v Sredozemlju začela s pomorsko misijo proti tihotapcem z ljudmi. Pomorska misija in Europol sodelujeta prek pisarne na Siciliji, kjer odkrivajo in identificirajo mreže tihotapcev, ki vozijo migrante čez Sredozemlje.

Črepinko je obenem dodal, da bo Europol v kratkem postavil svojo enoto tudi v grškem pristaniškem mestu Pirej, s čimer se želijo aktivneje boriti proti trgovini z ljudmi prek Turčije.

Le tretjina od 30.000 tihotapcev v Evropi, torej 3000 ljudi, osumljenih tihotapstva z ljudmi, je vključenih v prevažanje ljudi prek Sredozemlja, medtem ko pristojnosti Europola pokrivajo tudi vse bolj priljubljeno zahodno balkansko pot do Madžarske.

Frontex med drugim ugotavlja, da omogoča tihotapljenje migrantov - skupaj s trgovino z ljudmi za namene spolnega izkoriščanja in prisilnega dela - organiziranim kriminalnim združbam večji zaslužek, kot tistim, ki se ukvarjajo s trgovino z orožjem ali drogami.

Cooperjeva je prav tako pojasnila, da je tihotapce mogoče vse pogosteje najti tudi na spletnih omrežjih, kot je Facebook, kjer ponujajo svoje "storitve", se pogajajo glede cen in organizirajo potovanja za migrante.