Svet

Val beguncev v Avstrijo pojenjal

STA
6. 9. 2015, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Z Madžarske v Avstrijo trenutno ne prihajajo novi begunci, a se to lahko v pol ure ali uri hitro spremeni, zaradi česar je avstrijska policija še naprej v pripravljenosti, je dejal namestnik načelnika gradiščanske policije Christian Stella.

STA

Kot je še dejal, naj bi z mejnega prehoda Nickelsodrf na meji z Madžarsko z okoli 20 avtobusi neposredno v Salzburg odpeljali okoli tisoč beguncev, 400 beguncev pa naj bi že bilo tudi na posebnem vlaku. V bavarski prestolnici pa pričakujejo v prihodnjih urah okoli 1200 beguncev, ki naj bi prispeli s tremi vlaki iz Salzburga. 600 beguncev, ki so v bavarsko prestolnico prispeli v nedeljo zjutraj, pa je že na poti v zatočišče za begunce v Dortmundu na zahodu Nemčije.

Avstrijski Rdeči križ je danes tudi sporočil, da so morali več beguncev, ki so v noči na danes prispeli v Avstrijo, odpeljati na zdravljenje v bolnišnice, med njimi so hudi sladkorni bolniki in nosečnice. Med 16 begunci, ki so jih odpeljali v bolnišnice, je sedem hudo bolnih otrok, ki so dehidrirani, bruhajo in imajo drisko.

Madžarska televizija je davi poročala, da naj bi se novi begunci že napotili na mejo z Avstrijo. Iz Srbije pa na Madžarsko prihaja bistveno manj beguncev. Kot je sporočila srbska policija, je v soboto prispelo okoli 744 beguncev. V minulih dneh jih je bilo običajno od 1500 do 3000 na dan. Po navedbah madžarskih medijev naj bi se število beguncev zmanjšalo zaradi dežja.