Kultura

Rusija ne bo posodila slik za razstavo Chagallovih del

STA
6. 9. 2015, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rusija ne bo posodila slik za razstavo del rusko-francoskega slikarja Marca Chagalla. V muzeju Millesgarden v Stockholmu so morali zato razstavo, na kateri so želeli predstaviti Chagallovo delo in njegov čas v Rusiji, odpovedati. Odpoved razstave gre pripisati poslabšanju odnosov med vzhodom in zahodom zaradi ukrajinske krize.

wikiart

Po besedah kuratorice Onite Wass so želeli predstaviti 48 del Chagalla in nekaj del njegovih sodobnikov. Kot je pojasnila Wassova, so pri pripravi razstave sodelovali z Ruskim državnim muzejem v Sankt Petrburgu, nato pa ministrstvo za kulturo ni dalo dovoljenja za izposojo slik. Zato so bili prisiljeni razstavo odpovedati. "Sedaj imamo katalog, nimamo pa razstave," je dodala.

Napetosti med Moskvo in Stochkolmom so sicer posledica doslej najhujšega poslabšanja odnosov med vzhodom in zahodom po koncu hladne vojne, ki ga je povzročila krize v Ukrajini. Med Rusijo in Švedsko vladajo zelo slabi diplomatski odnosi.

Wassova je še pojasnila, da je med dogovarjanji o izposoji slik rusko ministrstvo za kulturo večkrat spremenilo svoje zahteve. Nazadnje je svojo odločitev utemeljilo s pojasnilom, da Švedska ni ponudila zadostnega poroštva za izposojo slik.

Chagall (1887-1985) se je rodil v Ljosnu pri Vitebsku v Rusiji. Študiral je v Sankt Peterburgu, v letih 1910-14 je živel v Parizu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1914 v berlinski galeriji Der Sturm in s slikami vzbudil veliko zanimanje. Po oktobrski revoluciji je bil komisar nove sovjetske oblasti za likovno umetnost v Vitebsku, toda že leta 1923 se je dokončno naselil v Parizu. Julija 1941 se je kot Jud pred nacisti umaknil v ZDA. V Francijo se je vrnil leta 1949 in se naselil v Saint-Paul-de-Venceu, kjer je živel do smrti.

Razvil je poseben slikarski slog, s katerim se je odpovedal pravilom perspektive, vtisu prostora in konvencionalnim odnosom predmetov in bitij. Iz utrinkov otroških fantazij, ljudskega izročila, legend in judovske vere je sestavil nadrealistične podobe človekovih čustev, spominov in stisk.