Svet

Pogajanja potekajo. Severna in Južna Koreja za skupno mizo.

T.C.
23. 8. 2015, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Severna in Južna Koreja se že drugi dan pogajata o zmanjšanju napetosti, ki so v zadnjih dneh prerasle na rob oboroženega spopada. Po skoraj desetih urah pogajanj v soboto so se predstavniki dogovorili, da pogovore "za zmanjšanje razlik" nadaljujejo danes, so sporočili iz kabineta južnokorejske predsednice.

STA

Pogajalci so se sestali na demilitariziranem območju v kraju Panmunjom, kjer sta obe strani leta 1953 tudi podpisali dogovor o prekinitvi spopadov za konec korejske vojne.

Do srečanja obeh strani je prišlo praktično takoj po izteku severnokorejskega ultimata Južni Koreji. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, se je ta rok Severa iztekel brez incidentov.

Pogovori so nato tekli praktično do zore, pogajalci pa so se nato dogovorili, da jih nadaljujejo danes popoldne po lokalnem času.

Do največjih napetosti v zadnjih letih je prišlo, ko je Južna Koreja po 11 letih prek zvočnikov na meji med državama znova začela predvajati propagandna sporočila, namenjena Severni Koreji. Nato je Severna Koreja v četrtek proti zvočnikom izstrelila raketo, Južna Koreja pa je v odziv izstrelila več deset izstrelkov.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je nato Južni Koreji zagrozil s spopadom, če v 48 urah ne ustavijo "orodja za psihološko vojno".

Reuters

Reuters