Svet

Ultimat Severne Koreje: 'Če v 48 urah ne prenehate s propagando, bo sledil vojaški napad'

G.G.
20. 8. 2015, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na meji med Severno in Južno Korejo je prišlo do obstreljevanja. Najprej se je oglasilo severnokorejsko topništvo, kmalu zatem pa so južnokorejci vrnili ogenj.Vodilna klika severnokorejskega voditelja KIm Džong Una je medtem Južni Koreji postavila ultimat – če v roku 48 ur ne prekinejo s propagandnimi akcijami na mejnem območju, bo sledil vojaški napad.

Reuters

Reuters

Tarča severnokorejskih raket naj bi bili zvočniki, s katerimi kapitalistični južnjaki širijo "sovražno" propagando zoper severnjaško dinastijo Kim. Južnokorejske oblasti so preventivno evakuirale prebivalce z morebitno ogroženega območja ob meji, čeprav v obstreljevanju ni bil nihče niti ranjen.

Južna Koreja je začela v zadnjem tednu z nenavadno prakso, da s pomočjo zvočnikov ob meji širijo kritične vesti o režimu v Pjongjangu, ki so začinjene z nepreverjenimi govoricami, obenem pa širijo slavospeve o demokraciji med južnimi brati. Severna Koreja je zagrozila, da bo primerno odgovorila na tovrstne agitacijske manevre in, kot kaže, je odgovor poslala s topništvom.

Reuters

Napetosti med državama so se v zadnjem času zaostrile. V Seulu so prepričani, da je Severna Koreja odgovorna za eksplozijo dveh min na demilitariziranem območju med državama, v kateri sta bila v začetku meseca huje ranjena dva južnokorejska vojaka. Severna Koreja je vpletenost zanikala in zagrozila z obstreljevanjem zvočnikov na meji.

Severna in Južna Koreja sta tehnično še v vojni, saj državi nista nikoli podpisali mirovnega sporazuma po koncu korejske vojne med letoma 1950 in 1953. V zadnjem desetletju pa je prišlo le do občasnih incidentov, ki niso predstavljali nevarnosti miru na polotoku.