Svet

Živali obtožene vohunstva

B.K.
20. 8. 2015, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Palestinska islamska organizacija Hamas je zajela delfina, za katerega so prepričani, da je izraelski vohun. Uporabljala naj bi ga izraelska tajna agencija Mosad.

Wikipedia

Po trditvah predstavnikov Hamasa je bil delfin opremljen z »vohunsko opremo« vključno s kamerami.

Izrael ima sicer v uporabi orožje pod imenom Delfin. Gre za floto podmornic, a pri Hamasu so bili jasni – oni so zajeli žival in ne podmornice.

Delfina naj bi zajelo Hamasovo vojaško krilo, ko so med treningom opazili sumljivo gibanje v vodi. Usoda živali zaenkrat ni znana.

Trditve, da Izrael uporablja živali za namene vohunstva niso novost - leta 2012 so v Sudanu zajeli orla z značko Izraela, za katerega domačini trdijo da je bil izraelski vohun.

Leta 2010 so oblasti v Egiptu dejale, da turiste v rdečem morju napadajo morski psi pod kontrolo Izraela.

Turčija pa je že dvakrat opozorila na to, da opaža ptice opremljene z izraelskimi sledilnimi napravami.

Delfin pa je bil tokrat prvič obtožen dela za Mosad, kljub temu, da gre za eno izmed najbolj inteligentnih živali na svetu.

Lani so sicer v Egiptu zajeli štorkljo, ker naj bi bila vohunska žival, saj je na hrbtu imela sledilno napravo. kasneje so ugotovili, da gre za označbo zoologa, ki je sledil štorkljini migraciji. Po tem, ko so jo spustili na prostost pa je štorklja priletela v roke lačnim prebivalcem nekega otoka, ki bi jo naj pojedli.