Svet

Džihadisti trdijo, da so obglavili ugrabljenega Hrvata

STA/G.G.
12. 8. 2015, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skrajneži Islamske države so danes objavili, da so obglavili v Egiptu ugrabljenega hrvaškega talca Tomislava Salopeka. Na računih džihadistov na Twitterju so tudi objavili fotografijo trupla domnevne žrtve

Twitter

Na Twitterju objavljena fotografija je pospremljena s stavkom: "Usmrtitev ujetnika iz Hrvaške - ki sodeluje v vojni proti Islamski državi - potem ko se je iztekel rok." Pristnosti fotografije trupla  za zdaj ni bilo mogoče preveriti, potrditve njegove smrti pa prav tako nimajo na zunanjem ministrstvu v Zagrebu.

30-letnega Salopeka, ki je delal kot geodet za francosko podjetje CGG, so islamski skrajneži ugrabili 22. julija na območju Kaira, ko je bil z voznikom na poti v službo. 

Egiptovska veja Islamske države je nato prejšnjo sredo objavila video posnetek, v katerem je Salopek, ki je klečal v puščavi ob zamaskiranem moškem z nožem v roki, prebral zahtevo ugrabiteljev, da ga bodo usmrtili v 48 urah, če ne bodo oblasti izpustile muslimank iz egiptovskih zaporov.

Ta rok je potekel v petek, o njegovi usodi pa zatem vse do danes ni bilo znanega nič. Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer v soboto, potem ko se je v petek iz Egipta vrnila zunanja ministrica Vesna Pusić, sporočilo, da ga vlada z uporabo vseh možnih mehanizmov skuša osvoboditi, da pa zaradi občutljivosti razmer podrobnosti ne morejo objaviti.

Salopek je sicer prvi tujec, ki so ga skrajneži IS ugrabili in zagrozili z njegovo usmrtitvijo, odkar IS deluje v Egiptu. To je bila tudi prva tovrstna ugrabitev hrvaškega državljana, potem ko so skrajneži Oborožene islamistične skupine (GIA) v Alžiriji v napadu na gradbišče decembra 1993 umorili 12 hrvaških delavcev. Džihadisti so lani v Siriji sicer ugrabili in umorili britanskega državljana, ki je živel v Sisku, potem ko se je poročil s Hrvatico.