Svet

Najbolj strupeno ribo na svetu ujela čisto blizu obale

R.T.
12. 8. 2015, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Brata Vuk in Rajko Bojanović sta ujela najsmrtonosnejšo ribo na svetu in to čisto blizu obale Trsteno. »Ne bi hotel tvegati, da jo poskusim,« je dejal 17-letni Vuk, katerega kuharske izkušnje so edino zagotovilo, da tovrstna večerja ne bo nekomu zadnja, saj spada ujeta riba med ene najsmrtonosnejših na svetu.

Facebook

»Lovila sva z živo vabo, približno 300 metrov od obale. Čeprav gre za najbolj strupeno ribo na svetu, se nisva ustrašila, saj celo leto preživiva na morju s sorodniki, ki lovijo ribe,« je dejal Vuk Bojanović. Ribo sta odnesla na Inštitut za biologijo morja, na vprašanje, ali bi si jo upala pojesti, pa sta odgovorila negativno.

»Ne bi želel tvegati, da jo poskusim,« pravi Vuk, katerega kuharske izkušnje so edino zagotovilo, da tovrstna večerja ne bo nekomu zadnja, saj spada ujeta riba med ene najsmrtonosnejših na svetu.

Facebook

Protistrupa zanjo ni!

Strup tetrodotoksin, najsmrtonosnejšo bistro substanco, brez okusa in vonja, bi se sicer lahko prepoznalo in odstranilo z ribe, ki ima največ tega strupa v jetrih, ledvicah, predelu okoli reproduktivnih organov in tudi v koži. Tisti, ki so jo jedli in so izkušnjo preživeli, so dejali, da je riba najokusnejša na svetu.

Tetrodotoksin, ki je 1.250 krat močnejši od cianida, je izredno temperaturno stabilen, kar pomeni, da se ga ne more odstraniti s pečenjem ali kuhanjem.