Svet

Znanstveniki v pismu Obami pohvalili dogovor z Iranom

STA/M.J.
9. 8. 2015, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Več deset ameriških vrhunskih znanstvenikov, vključno z jedrskimi raziskovalci in Nobelovimi nagrajenci, je v pismu ameriškemu predsedniku Baracku Obami pohvalilo zgodovinski jedrski dogovor z Iranom. Po njihovem prepričanju gre za velik varnostni dosežek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wikipedija

Pismo, ki obsega dve strani, bi lahko bilo odločilno za Obamo, ki mora prepričati skeptične člane ameriškega kongresa, da je dogovor z Iranom dober.

Znanstveniki so v pismu zapisali, da bo dogovor z Iranom podprl mir in varnost na Bližnjem vzhodu in da lahko predstavlja osnovo za prihodnje dogovore o neširjenju jedrskega orožja. Sporazum s Teheranom namreč vsebuje ostrejše določbe kot kateri koli dosedanji okvir za neširjenje, menijo.

Podpisnikov pisma je 29, med njimi pa so fiziki, ki sodelujejo v ameriških vojaških varnostnih dejavnostih, ter svetovalci kongresa, Bele hiše ali zveznih agencij pri varnostnih vprašanjih. Pismo je podpisalo tudi pet Nobelovih nagrajencev - Leon Cooper, Sheldon Glashow, David Gross, Burton Richter in Frank Wilczek.

Iran in šesterica velikih sil so na Dunaju sredi julija sklenili zgodovinski sporazum o iranskem jedrskem programu. S tem se je končal 13 let trajajoč spor med islamsko republiko in zahodnimi državami. Obama se sedaj trudi dogovoru zagotoviti zadostno podporo v kongresu, a mu uspeh še zdavnaj ni zagotovljen.