Svet

V Fergusonu protesti ob obletnici policijskega streljanja

STA
9. 8. 2015, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V ameriškem mestu Ferguson se je v soboto zbralo več sto protestnikov, ki so obeležili prvo obletnico policijskega streljanja, v katerem je umrl neoboroženi temnopolti najstnik Michael Brown. Njegova smrt je sprožila nemire in vsedržavno razpravo o odnosu do temnopoltih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Na čelu skupine protestnikov je hodila Brownova družina. Množica je vzklikala slogane, kot so: "Roke gor, ne streljajte!" in "Za koga to počnemo? To počnemo za Mika Browna."

Shod je mirno potekal podnevi, kasneje pa so se strasti razgrele pred sedežem lokalnih policijskih oblasti. Tam se je zbralo kakih 200 ljudi, ki so zahtevali odhod "morilskih policistov". Nekaj protestnikov je preskočilo postavljene barikade in se fizično spopadlo z možmi v modrem, vseeno pa se je množica kasneje razšla brez večjih incidentov.

Demonstranti so sicer pred tem na žaru spekli prašiča, ki so mu nadeli policijsko kapo. Njegovo glavo so nato skušali vsiliti v roke policistom.

Smrt 18-letnega Browna 9. avgusta 2014 je sprožila nasilne nemire in spodbudila razpravo o odnosih med rasami v ZDA, še posebej neenakopravne obravnave policistov do temnopoltih. Brownov oče je v soboto novinarjem dejal, da se trudi ohraniti spomin na sina in storiti vse, kar je mogoče, za krepitev moči ljudi.

Na vprašanje, kaj se je spremenilo v odnosih med pripadniki različnih ras v ZDA v zadnjem letu dni, je odgovoril: "Zame nič. Nekatere družine so dobile zadoščenje zaradi zapuščine Michaela Browna, in to jim je pomagalo. Jaz pa se še vedno prebijam."

Danes se bodo protestniki v Fergusonu zbrali ponovno, in sicer se bodo s štirimi in pol minutami tišine spomnili na štiri in pol ure, kolikor je na ulici ležalo truplo Browna, preden so ga po usodnem streljanju odpeljali. V tišini bodo odšli do cerkve, kjer bo potekala maša.

V ZDA po Brownovi smrti še naprej odmevajo primeri policijskih ubojev temnopoltih mladeničev. Zelo glasni so očitki, da ameriški policisti veliko prej posežejo po smrtonosnem orožju, kadar so osumljenci temnopolti.