Svet

EU in Iran po sklenitvi jedrskega dogovora želita odpreti novo poglavje

sta/mv
28. 7. 2015, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Iran in EU želita po sklenitvi dogovora o iranskem jedrskem programu odpreti novo poglavje dvostranskega in mednarodnega sodelovanje, sta danes poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Reuters

"Iran in EU bosta tudi po dogovoru dialog nadaljevala na najvišji ravni," je povedal Zarif. Po besedah Mogherinijeve, ki se mudi na obisku v Teheranu, sklenitev dogovora odpira pot širokemu sodelovanju med Iranom in drugimi državami. EU si po besedah Mogherinijeve na vseh področjih z Iranom želi "sodelovanja in ne konfrontacije". "Jedrski dogovor ni konec, temveč je le začetek novega procesa," je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tako Mogherinijeva kot Zarif sta boj proti skrajni skupini Islamska država označila za strateško temo za obe strani. "Terorizem ni nevarnost samo za regijo, temveč tudi za evropske države," je opozoril Zarif in dodal, da se morata zato obe strani skupno boriti proti tej nevarnosti.

Mogherinijeva je Iran še pozvala, naj igra konstruktivno vlogo pri umiritvi razmer v Siriji.

Zunanji ministri Irana in šesterice velesil - petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčije - so 14. julija dosegli zgodovinski sporazum, ki naj bi končal 13-letni jedrski spor z Iranom. Ta je pristal na stroge omejitve svojega jedrskega programa in mednarodni nadzor jedrskih aktivnosti, v zameno pa bodo odpravljene gospodarske in finančne sankcije proti njemu.