Svet

V Atene se vračajo tudi vodje pogajalskih skupin

STA
28. 7. 2015, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vodje pogajalskih skupin mednarodnih posojilodajalcev se bodo v sredo po skoraj letu dni vrnili v Atene, kjer že potekajo pogajanja o tretjem programu pomoči Grčiji. Medtem pa so v Bruslju danes zavrnili navedbe nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, da so mednarodni posojilodajalci nadzorovali delo grške davčne agencije.

Arhiv Svet24

V sredo bodo v Atene prišli tudi vodje pogajalskih skupin Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Evropske centralne banke (ECB) in stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), informacije neuradnih virov povzema francoska tiskovna agencija AFP. V Atenah so bili nazadnje septembra lani.

Tehnične ekipe so sicer že začele s pogajanji o novi pomoči Grčiji, potem ko je grški parlament sprejel še drugi paket reform. Reformni ukrepi so bili pogoj za začetek pogajanj o tretjem paketu pomoči, ki bi lahko bil vreden do 86 milijard evrov.

"Tehnične ekipe naj bi do petka opravile svoje delo, samo v izrednih primerih pa bi se njihovo delo lahko nadaljevalo tudi čez vikend," je za francosko tiskovno agencijo dejal vir iz grškega finančnega ministrstva.

V Atenah in Bruslju si želijo, da bi pogoje nove pomoči dorekli do sredine avgusta, saj mora Grčija ECB 20. avgusta vrniti 3,2 milijarde evrov, nato pa bo morala IMF vrniti še 1,5 milijarde evrov.