Svet

Kosovo zaprosilo za članstvo v Unescu, Beograd proti

sta/mv
18. 7. 2015, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kosovski zunanji minister Hashim Thaci je v četrtek razkril, da je Kosovo uradno zaprosilo za sprejem v Organizacijo ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in da vstop pričakujejo oktobra letos, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Srbija, ki ne priznava neodvisnosti Kosova, temu pričakovano nasprotuje.

vszi

"Ravnokar smo zaprosili za članstvo v Unescu (...) To sledi posvetovanjem s partnerji in okoli 130 sestankom z delegacijami Unesca letos," je na Facebooku sporočil Thaci.

Kot danes poročajo mediji v Beogradu, bi že resna obravnava prošnje za članstvo Kosova v Unescu po oceni srbskega zunanjega ministrstva predstavljala ne le kršitev resolucije 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov, ampak bi tudi negativno vplivala na dialog o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem EU.

Resolucija 1244 iz junija 1999 Kosovo navaja kot sestavni del Srbije in je še vedno v veljavi - čeprav je Kosovo neodvisnost razglasilo že leta 2008 in je to priznalo več kot sto članic ZN -, saj njeno spremembo že leta blokira Rusija. Ta velika zaveznica Srbije ima kot stalna članica v VS ZN možnost veta.

Priština naj bi sicer prošnjo za članstvo v Unescu vložila po obisku grškega zunanjega ministra Nikosa Kociasa ta teden, saj je ta napovedal podporo Grčije članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah. Atene neodvisnega Kosova sicer doslej niso priznale, tako kot še štiri druge države članice EU.

Članstvo v Unescu bi bilo pomemben korak na poti do polnega priznanja Kosova kot neodvisne države oziroma bi pomenilo nekakšno njegovo tiho različico.

Kako pomemben, vsaj na simbolični ravni, je ta korak, se je med drugim pokazalo leta 2011, ko so polnopravno članstvo v Unescu pridobili Palestinci, čemur je glasno nasprotoval Izrael, ZDA pa so protestno prenehale s financiranjem Unesca.