Kultura

V Pulju bodo zvečer odprli 62. filmski festival

sta/mv
18. 7. 2015, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ob začetku 62. Pula film festivala bodo drevi v znameniti puljski areni predvajali hrvaško dramo Imena višnje režiserja Branka Schmidta. Poleg 14 celovečercev in dokumentarnih filmov v tekmovalnem nacionalnem programu se bo za festivalske nagrade potegovalo še 14 filmov v mednarodnem programu.

V tekmovalnem delu nacionalnega programa sta se uvrstili tudi koprodukciji s slovensko udeležbo: srbsko-hrvaško-slovenska drama Bomo svetovni prvaki srbskega režiserja Darka Bajića in Zenit v režiji hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Ljubezenska drama Zenit je prejela nagrado žirije na letošnjem festivalu v Cannesu - v kategoriji posebni pogled.

Slovenski filmski ustvarjalci se bodo predstavili tudi v mednarodnem programu; v boju za nagrado je slovensko-italijanski koprodukcijski film Drevo, prvenec režiserke Sonje Prosenc.

V mednarodnem tekmovalnem programu je še 13 filmov, med katerimi je tudi letošnji cannski zmagovalec Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda ter nagrajenka cannske žirije - komedija The Lobster grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa. Na sporedu bo tudi koprodukcija Litve, Francije in Nizozemske, ljubezenska drama The Summer of Sangaile, za katero je litovska režiserka Alante Kavaite prejela prvo nagrado na letošnjem festivalu Sundance.

Svetovno premiero bo v tekmovalnem delu mednarodnega programa doživel srbski film Zraven mene režiserja Stevana Filipovića. Obeta pa se še svetovna premiera koprodukcije Velike Britanije, Nizozemske in Brazilije Streetkids United II: The Girls From Rio režiserke Marie Clare, ki pa ni uvrščena v tekmovalni program.

Puljsko občinstvo si bo lahko ogledalo skupaj več kot 40 filmov iz 20 držav z vsega sveta.

Gostje festivala bodo scenarist celovečerca Gomorra Maurizio Braucci, njegov nemški kolega Uli Hanisch, ki je zaslovel s filmoma Atlas oblakov, ter režiser Srđan Dragojević iz Srbije in Thomas Logoreci iz Albanije.

Organizatorji najstarejšega filmskega festivala na Hrvaškem so napovedali še bogat program kratkih filmov kot tudi vrsto filmov za otroke ter druge dogodke, med njimi razstave in koncerte.

Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil prihodnjo soboto.