Mobilna verzija
10:34 20. april 2018

'Tudi Jezus je bil migrant'

STA
0 Posodobljeno: 09:57 / 09.8.2017

V središču Budimpešte se je v torek zvečer zbralo okoli tisoč ljudi, ki so protestirali proti načrtom madžarske vlade, da na meji s Srbijo postavi ograjo, s katero bi zajezila pritok beguncev, ki na Madžarsko pridejo iz Srbije, poročajo tuje tiskovne agencije.

budimpešta, ograja

Foto: Reuters

Protest se je začel pred Baziliko svetega Štefana, demonstranti pa so med drugim nosili transparente z napisi "Tudi Jezus je bil migrant" ter "Tudi moj najboljši prijatelj je migrant". Udeleženci shoda so se nato sprehodili do zgradbe parlamenta, kjer so razrezali 15 metrov dolgo žično ograjo, simbol ograje, ki jo bodo postavili na meji s Srbijo.

Govorniki na demonstracijah so po navedbah madžarske tiskovne agencije MTI poudarjali, da vlada migrante predstavlja le kot ekonomske migrante, kar je daleč od resnice. Izpostavili so tudi, da postavitev ograje na meji ne bo rešila problema.

Madžarska vlada je odločitev o postavitvi ograje sprejela 17. junija, za njeno postavitev pa je namenila okrog 21 milijonov evrov. Pripravljalna dela za postavitev štiri metre visoke ograje na 175 kilometrov dolgi meji s Srbijo so začeli v ponedeljek.

V kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana trdijo, da nezakonite migracije bremenijo celotno Evropo in da iz Srbije v Madžarsko vstopi v povprečju 1000 nezakonitih migrantov na dan. Madžarske oblasti so po navedbah vlade samo letos prestregle 78.190 nezakonitih migrantov, od tega jih je 77.600 v državo vstopilo prek madžarsko-srbske meje.

Vodja parlamentarnega odbora za obrambo Lajos Kosa je za madžarsko televizijo M1 v torek zvečer dejal, da bi na Madžarsko do konca leta lahko prišlo od 140.000 do 160.000 migrantov. Dejal je še, da pot številnih migrantov organizirajo tihotapci ljudi, ki jim begunci plačajo od 3000 do 6000 dolarjev v upanju na boljše življenje v Avstriji, Nemčiji ali Skandinaviji.

Vaš prispevek