Svet

V Makedoniji ob posredovanju EU našli izhod iz politične krize

STA
15. 7. 2015, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Makedonija je našla izhod iz hude politične krize, v kateri je že več kot leto dni. Vlada in opozicija sta se ob posredovanju evropskega komisarja za sosedsko politiko Johannesa Hahna davi v Skopju dogovorili, da bodo v državi 24. aprila prihodnje leto potekale predčasne volitve, ki jih bo pripravila prehodna vlada.

Arhiv Svet24

V skladu z dogovorom naj bi prehodno vlado oblikovali najkasneje do 15. januarja prihodnje leto, sta davi v Skopju sporočila premier Nikola Gruevski in vodja opozicije Zoran Zaev.

Makedonski politični vrh se je ob posredovanju komisarja Hahna že 2. junija dogovoril, da bodo predčasne volitve potekale aprila prihodnje leto. Novi dogovor pa predvideva še, da se bo opozicija v začetku septembra vrnila v parlament, do konca oktobra naj bi opozicija vstopila v vlado, Gruevski pa bo konec leta odstopil in odprl pot za tehnično prehodno vlado, ki bo državo vodila do predčasnih volitev.

Hahn je dogovor označil za skupen uspeh in poudaril, da bo lahko Makedonija nadaljevala približevanje evroatlantskim povezavam, o vsebini dogovora pa ni govoril.

Makedonija je v politični krizi od parlamentarnih volitev aprila lani. Opozicijska SDSM je po parlamentarnih volitvah vladajoči VMRO-DPMNE očitala volilne poneverbe in od takrat dalje bojkotira delo parlamenta.

Ob začetku leta pa se je kriza še poglobila zaradi prisluškovalne afere. Opozicija je obtožila Gruevskega, da je vlada prisluškovala telefonskim pogovorom 20.000 ljudi, med drugim politikom in novinarjem. Prav tako so mu očitali korupcijo in prekrivanje umora. Vlada je nato obtožila Zaeva, da je vohunil in poskušal destabilizirati državo.