Svet

Napad na Vučića po poročanju medijev zasenčil komemoracijo v Srebrenici

T.C.
12. 7. 2015, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sobotni napad na srbskega premierja Aleksandra Vučića je zasenčil komemoracijo v Srebrenici, katere glavni namen je bil poklon žrtvam genocida, danes ocenjuje večina medijev v Bosni in Hercegovini. Incident je dramatično opozoril na nefunkcionalnost varnostne mreže v tej razdeljeni državi.

Reuters

Na naslovnicah dnevnikov prevladujejo slike iz Potočarov, kjer je v središču srbski premier, dnevnik z največjo naklado Dnevni avaz pa v komentarju izpostavlja, da ni dileme, kdo jo je v vsem tem najslabše odnesel.

"Kdorkoli je organiziral včerajšnji incident na najbolj svetem dogodku in kraju na svetu, je povzročil nepopravljivo škodo tistim, ki so si to najmanj zaslužili - Bošnjakom, največjim žrtvam genocida in drugih oblik zločina ter nepravičnosti, ki se jim dogajajo od leta 1992 do danes," navaja komentar.

Mediji poročajo o številnih reakcijah na incident, med njimi tudi o odzivu poglavarja islamske skupnosti v BiH Huseina Kavazovića, ki je izpostavil, da se napad na Vučića ne bi smel zgoditi, saj je s tem oskrunjen spomin na žrtve zločina.

Dnevnik Oslobođenje na naslovnici izpostavlja, kako je bil prav Kavazović tisti, ki je pomiril strasti v Potočarih, ko je pozval zbrane k miru in dolžnemu spoštovanju do gostov.

Ob številnih obsodbah napada na Vučića, ki so v prvih komentarjih sledile že v soboto, je v ospredje ponovno prišlo dejstvo, kako je v BiH, ki je kot država popolnoma razdrobljena, jasno, da med številnimi organi na različnih ravneh v državi ni sodelovanja, kadar pa je, je to le znak dobre volje in nikogar v bistvu k ničemur ne zavezuje.

V BiH je 15 policijskih agencij, pri čemer med seboj sodelujejo, kakor se jim zahoče,. Vsi dnevniki so si enotni, da gre za nedopusten varnostni spodrsljaj, a ni jasno, kdo je zanj kriv.

Čeprav se nahaja na območju Republike srbske, je spominski kompleks Potočari območje, kjer za varovanje skrbi direktorat za koordinacijo policijskih agencij v BiH.

Ta direktorat, ki ga v drugi državah ne poznajo, ima nalogo varovati sedeže državnih institucij ter diplomatskih predstavništev v BiH. Gre za neke vrste nadomestek za ministrstvo za notranje zadeve na državni ravni, ki mu odločno nasprotujejo oblasti v Banja Luki, kjer želijo imeti na vsak način svojo lastno policijo.