Svet

Težko bo, ker Grčiji nihče več ne verjame

T.C.
12. 7. 2015, 06.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Finančni ministri držav v območju evra v Bruslju nadaljujejo težavne pogovore o Grčiji, a odločitev danes ni pričakovati, verjetno le priporočila voditeljem članic z evrom, ki se sestanejo popoldne. Nezaupanje je tako veliko, da dogovora danes ni mogoče doseči, je ob prihodu na sestanek ocenil slovaški finančni minister Peter Kažimir.

Arhiv Svet24

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo danes, je Kažimir odgovoril: "Nič. Dogovora danes ni mogoče doseči." Pričakuje le, da bodo ministri pripravili določena priporočila za voditelje, ki se sestanejo ob 16. uri.

Dogovora po Slovakovem mnenju ni mogoče doseči, ker je nezaupanje v grško vlado zaradi njenih nepredvidljivih potez v minulih mesecih tako veliko. Problem bi bilo po njegovih besedah morda mogoče preseči s hitrim, vnaprejšnjim ukrepanjem Grčije.

O demokratičnosti sprejetja daljnosežnih reform po hitrem postopku, v nekaj dneh ali enem tednu, je Kažimir dejal, da zdaj res ne gre za demokracijo, temveč za ekonomijo. "Za Grke je pomembno, ali se bodo banke odprle in v kateri valuti," je dejal.

Da je nezaupanje v grško vlado glavna ovira, je ob prihodu poudaril tudi italijanski finančni minister Pietro Carlo Padoan, ki sicer verjame, da obstajajo pogoji za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči za Grčijo.

Od Grčije italijanski minister v zameno za zeleno luč za začetek pogajanj pričakuje začetek izvajanja konkretnih ukrepov od ponedeljka naprej. Ta možnost je bila na mizi že v soboto, a zaradi številnih dvomov ni dobila zadostne podpore.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro, je ob prihodu ocenil, da je dogovor o podelitvi mandata za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči za Grčijo danes "precej neverjeten".

Evroskupina bo po besedah Dombrovskisa danes nadaljevala razpravo, ki je precej zapletena, in podpredsednik komisije upa na več napredka. Tudi on meni, da lahko evroskupina le pripravi izhodišča za razpravo voditeljev.

Ministri sicer dokončne odločitve o začetku pogajanj niti ne morejo sprejeti, saj morajo v šestih državah - Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Slovaškem, Finskem in v Estoniji - zeleno luč za začetek pogajanj prižgati parlamenti.

Prav zaradi negotove usode tretjega programa pomoči za Grčijo v parlamentih so nekatere države, na primer Finska, zelo previdne in ostre. Na Finskem naj bi bila zaradi stališč evroskeptičnih Fincev na kocki trdnost koalicije.

Finski finančni minister Alexander Stubb je danes na vprašanje o vetu Finske na pogajanja o tretjem programu za Grčijo odgovoril, da nihče ne blokira dogovora, da so vsi konstruktivni, vendar pa pogoji preprosto niso izpolnjeni, jasnih dokazov ni.

Stubb poudarja, da mora Grčija za tretji program pomoči izpolniti zelo stroge pogoje, povezane s pokojninami, davkom na dodano vrednost in drugimi strukturnimi reformami.

Finski finančni minister še vedno verjame v dogovor, a opozarja, da so še zelo daleč od izpolnitve pogojev. "Na lestvici od ena do deset smo nekje med tri in štiri," je ponazoril.

Območje evra je na težki prelomnici, soočeno s številnimi težkimi problemi, kratkoročnimi in dolgoročnimi, na primer vzdržnost grškega dolga, finančne potrebe države in kratkoročne rešitve, je ocenil luksemburški finančni minister Pierre Gramegna.

Tudi avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling je izpostavil, da je veliko točk, o katerih se ne strinjajo članice območja evra med seboj in z Grčijo. "Vselej sem optimističen, a pogajanja so zelo težavna," je še dodal.

Danes se finančni ministri osredotočajo na pogoje, ki jih je treba izpolniti za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči za Grčijo, pa je pojasnil evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Grško vprašanje je razklalo članice območja evra, ki so bile v preteklosti precej enotne v odnosu do Grčije. Skupina ostrejših članic vztraja, da mora Grčija za obnovitev zaupanja najprej ukrepati.

Neuradno se omenja možnost kompromisa, da bi Grčija v začetku tedna sprejela določene ukrepe ter nove zaveze koalicije in opozicije, nato pa bi članice območja evra v sredo odločale o začetku pogajanj o tretjem programu.