Svet

Nov krog kriznih sestankov o Grčiji se začenja danes

T.C.
12. 7. 2015, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Bruslju se bo danes zvrstil nov krog kriznih sestankov o Grčiji, ki naj bi prinesel bodisi neke vrste odločitev o pogajanjih o tretjem programu pomoči za državo bodisi odločitev o prehodu na načrt B, torej grexit.

Arhiv Svet24
Bodo Grčijo vrgli ven?

Kljub napovedim, da bo danes usoden dan, pa grškega epiloga ni na vidiku. Najprej se bodo ob 11. uri znova sestali finančni ministri držav v območju evra, potem ko so maratonski sobotni sestanek, ki bi moral biti odločilen, okoli polnoči končali brez sklepov.

Arhiv Svet24

Večina udeležencev, tudi slovenski minister Dušan Mramor, je s sestanka odšla brez besed, šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem pa je dejal le, da so pogajanja poglobljena in težavna ter da delo še poteka.

Pogajanja so bila po navedbah bruseljskih virov izjemno težavna in napeta, grško vprašanje je očitno razklalo članice območja evra.

Ministri so neuspešno poskušali sestaviti skupno izjavo, ki naj bi vključevala poziv Grčiji k dodatnim ukrepom in k začetku izvajanja ukrepov v ponedeljek.

Pogovarjali pa so se po neuradnih informacijah tudi o načrtu B.

Ob 16. uri je danes predviden tudi sestanek voditeljev držav v območju evra, ki naj bi mu ob 18. uri sledilo še srečanje vrha EU. Zelo verjetno je, da epiloga danes še ne bo in da se bodo krizni sestanki nadaljevali tudi prihodnji teden

Arhiv Svet24