Svet

Afganistan še ne bo imel vrhovne sodnice

STA
8. 7. 2015, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Afganistanski poslanci so danes zavrnili prvo žensko kandidatko za vrhovno sodišče. Gre za udarec prizadevanjem predsednika Ašrafa Ganija, da na najvišje položaje v državi postavi več žensk.

Twitter

Gani je za položaj na devetčlanskem vrhovnem sodišču imenoval predsednico združenja afganistanskih sodnic Aniso Rasuli. To je bilo prvo tovrstno imenovanje v zgodovini Afganistana, o katerem pa je moral odločati tudi parlament. Rasulijeva bi potrebovala glasove 97 izmed 193 poslancev. A danes jo je podprlo le 88 poslancev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"To, kar se je zgodilo danes, je katastrofa. Upamo, da bo predsednik za poravnavo tega svojega neuspeha predstavil novo kandidatko," je izid glasovanja komentirala poslanka Šukrija Barakzaj.

Gani, ki je septembra lani skupaj z nekdanjim predsedniškim tekmecem Abdulahom Abdulahom prevzel vodenje države, si je za eno nalog svoje vlade narodne enotnosti zadal imenovanje več žensk na visoke položaje. V njegovi vladi so štiri ministrice, prav tako pa je Gani, nekdanji ekonomist v Svetovni banki, na čelo provinc Gor in Dajkundi imenoval guvernerki.

Ganijeve poteze so pozdravili aktivisti za enake možnosti, na drugi strani pa so v globoko konservativni državi naletele na kritike nekaterih vplivnih islamskih učenjakov. Skupina klerikov je prejšnji mesec v Kabulu protestirala proti imenovanju ženske na vrhovno sodišče.

V času režima talibanov v Afganistanu, med letoma 1996 in 2001, so ženskam odrekali temeljne pravice, kot je pravica do izobraževanja, prav tako pa med drugim niso smele zapustiti doma brez moškega spremljevalca. Skoraj 14 let po invaziji na Afganistan pod vodstvom ZDA, ki je privedla do padca talibanov, so ženske dosegle velik napredek in med drugim sedijo v parlamentu ter zasedajo položaje v vojski.

A aktivisti pravijo, da jih čaka še dolga pot. Marca je drhal v Kabulu linčala študentko, ki so jo lažno obsodili, da je zažgala koran.