Svet

Države v razvoju zaradi davčnih oaz izgubljajo milijarde

STA
27. 6. 2015, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Države v razvoju zaradi praks multinacionalnih korporacij, ki vlagajo denar v davčne oaze, letno izgubijo 100 milijard dolarjev (89,3 milijarde evrov) davčnih prihodkov, je pred dnevi objavila Konferenca ZN za trgovino in razvoj (Unctad).

Thinkstock

Multinacionalne korporacije v proračune razvijajočih se držav v povprečju prispevajo deset odstotkov, kar je višji delež kot v industrijskih državah.

Pri davkih privarčujejo tako, da uporabljajo posredniške družbe v tujini, prek katerih dajejo zelo velika posojila svojim podružnicam v državah v razvoju. Podružnice lahko nato odbijejo davek od obresti na posojila in znižajo svojo davčno osnovo, so pojasnili strokovnjaki Unctada.

Druga možnost je tudi ta, da lokalne podružnice skrijejo del svojega dobička tako, da izdelke po umetno nizkih cenah prodajo posrednikom v tujini, ti pa jih nato prodajo po precej višji ceni.

Takšne strategije sicer uporabljajo tudi v razvitih državah, a imajo države v razvoju zaradi pomanjkanja tehničnih znanj in virov ponavadi slabše možnosti za boj proti zelo zapletenim davčnim praksam.

Za glavne destinacije multinacionalk, ki se v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji izogibajo plačilu davkov, veljajo Nizozemska, Mauritius in Britanski deviški otoki, so še pojasnili v Unctadu.