Svet

Policisti ubili enega od pobeglih zapornikov v državi New York

STA
27. 6. 2015, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Policisti so po treh tednih lova v petek odkrili enega od dveh obsojenih morilcev, ki sta 6. junija odmevno pobegnila iz zapora Clinton na severu države New York ob meji s Kanado. Po krajšem prepričevanju naj se vda, so policisti ustrelili in ubili 48-letnega Richarda Matta.

Profimedia

Ta je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi umora šerifovega pomočnika. Pobegnil je skupaj s 34-letnim Davidom Sweatom, ki ga še vedno iščejo. Sweat je bil obsojen na najmanj 25 let zapora zaradi umora svojega šefa, čigar truplo je potem razkosal.

Zapornika sta z raznim orodjem prerezala jekleno steno, porušila zidano steno in se potegnila skozi cevi za paro ter prišla na prosto skozi odprtino za kanalizacijo. Paznikom sta za seboj pustila listek s sporočilom, naj imajo lep dan.Zaradi pomoči pri pobegu so obtožili inštruktorico šiviljstva v zaporu Joce Mitchell, ki naj bi imela spolne odnose z obema obsojencema. Pred pobegom jima je v hamburgerjih pretihotapila žage za kovino in dleta.

Sprva so imeli vsi trije načrt, da ju bo Mitchellova počakala z avtomobilom in odpeljala daleč stran. Pred tem je bil predviden še umor njenega moža, vendar pa si je Mitchellova premislila in ni priskrbela prevoza.

Hamburgerje z orodjem je zapornikoma prinesel paznik Gene Palmer, ki so ga obtožili kršenja pravil, vendar pa ne tudi pomoči pri begu.

Palmer trdi, da ni vedel, kaj je v mesu in je le naredil uslugo Mitchellovi, ki mu je občasno prinašala pecivo in druge priboljške. Ne glede na to se kazni ne bo izognil, ker je kršil pravila.

Žagice v mesu in dleta sicer niso bile dovolj za pobeg. Preiskovalci menijo, da sta si izposojala orodje delavcev, ki so obnavljali zapor in ga vsak dan po opravljenem delu čez noč potem vračala na svoje mesto.

Matt in Sweat sta se tri tedne skrivala po gozdovih na severu države New York in se preživljala z vlomi v koče, ki jih je tam veliko. Gre za počitniške hišice in druge objekte. V petek je nekdo prijavil, da je v počitniški prikolici opazil luknjo od naboja. Policisti so preiskali okolico, našli kočo, v kateri je še smrdelo po smodniku in nedaleč od nje odkrili Matta.

Uradna verzija je, da so ga pozvali k vdaji, ko pa tega ni storil, so ga ustrelili in ubili ter si s tem prihranili stroške sodnega procesa. Pri njem naj bi našli tudi šibrovko, ki naj bi jo ukradel iz ene od koč. Lov za Sweatom, ki je davkoplačevalce že doslej stal milijone dolarjev, pa se nadaljuje.