Svet

Tudi Jeb Bush bi napadel Irak

STA
11. 5. 2015, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji guverner Floride Jeb Bush je v pogovoru za televizijo Fox zatrdil, da bi tudi sam napadel Irak, kot je leta 2003 storil njegov starejši brat, takrat predsednik ZDA George Bush mlajši. Jeb Bush, ki načrtuje vstop v predsedniško kampanjo, je ob tem dejal, da bi to storila tudi Hillary Clinton.

Arhiv Svet24

Demokratka Clintonova krepko vodi v vseh anketah pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ki bodo šele leta 2016. Med republikanci, ki so že razglasili kampanjo ali še ne, pa je Jeb Bush še najbližje upanju, da jo premaga. Zato jo je v odgovoru na vprašanje o Iraku omenil, čeprav je bilo vprašanje, ali bi napadel Irak z informacijami, ki jih ima danes.

Clintonova je že priznala, da je bil njen glas v senatu za avtorizacijo napada na Irak napaka. Ta napaka jo je leta 2008 stala zmage proti Baracku Obami v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke in zaradi tega se je želela znebiti tega bremena, preden poskusi znova.

Jeb Bush pa se očitno ni hotel zameriti starejšemu bratu in je dejal, da bi se na podlagi obveščevalnih podatkov iz leta 2003 vsi odločili za vojno. Dodal je, da je bilo po invaziji na Irak storjenih nekaj napak, s čimer se menda strinja tudi njegov brat.