Slovenija

Prehranski varuh: Iz analize trgovskih sistemov izhaja sum na nepoštene prakse

STA
11. 5. 2015, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prehranski varuh Jože Podgoršek je ugotovil, da v Mercatorju - in tudi drugih trgovskih verigah - poteka zelo dinamičen proces spreminjanja ponudbe, a je to po njegovem mnenju pozitivno za potrošnike. V trgovskih verigah je sicer naletel na sum na nepoštene prakse do dobaviteljev, zato bo zadevo predal pristojnim institucijam.

sta

V javnosti so aprila odmevala opažanja glede sprememb v ponudbi na Mercatorjevih policah in domnevnega zmanjševanja naročil slovenskim dobaviteljem. Temo, povezano s prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju in menjavo dobaviteljev, je zato preučil tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki je že prišel do prvih izsledkov.

"Prodaja poslovnega sistema Mercator tujemu lastniku zagotovo ne bo in ne more biti brez posledic za slovensko verigo preskrbe s hrano. Vendar sem kot večni optimist prepričan, da je to, kar nekateri imenujejo problem, lahko za inovativne tudi izziv," je povedal Podgoršek.

Pri skrbnem pregledu dogajanja, povezanega z vprašanjem Mercatorjevih dobaviteljev, je prišel do več ugotovitev. Prva je, da tako kot v drugih trgovskih verigah tudi v Mercatorju poteka zelo dinamičen proces spreminjanje ponudbe, kar pa je po mnenju varuha pozitivno za potrošnike.

Ugotovil je tudi, da se v Mercatorju menjajo dobavitelji in da je v njegovih trgovinah vse večja konkurenca dobaviteljev na istem segmentu ponudbe. A to velja tudi za druge trgovske sisteme, je pojasnil.

Poleg tega je Podgoršek ugotovil, da se količinski odkup sadja in zelenjave v Mercatorju iz leta v leto povečuje, da se v tem segmentu število dobaviteljev povečuje oz. sklepajo pogodbe z novimi dobavitelji in da količinski odkup slovenskega mesa ostaja na enaki rani kot lani.

"Nekateri slovenski dobavitelji so še povečali prodajo celotni skupini Agrokor, saj inovativni ponudniki svoje izdelke prodajajo tudi v trgovini Konzum. Nekateri izdelki uveljavljenih Mercatorjevih dobaviteljev so res zamenjani s tujimi dobavitelji (pri tem prednjačijo novi izdelki podjetja PIK Vrbovec), kar pa verjetno ni presenečenje, ampak nesporno dejstvo, znano že pred prodajo," je zapisal.

Na podlagi tega je nestrokovne izjave brez konkretne analize, ki so se v zadnjih tednih v javnosti pojavljale na temo menjave dobaviteljev v Mercatorju, zavrnil. Tako ne pravi zato, ker bi želel Mercator ubraniti pred slabim glasom, ampak zato, ker zagovarja utemeljenost pri podajanju izsledkov analiz, in predvsem zato, ker je Mercator eno od pomembnih podjetij, ki zaključuje verigo preskrbe s hrano, s tem ko ponudbo izdelkov pripelje do končnih potrošnikov, je pojasnil.

"Vseeno pa moram poudariti, da vse tudi v poslovnem sistemu Mercator ni tako, kot bi lahko bilo. V teh dveh mesecih dela sem v vlogi varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano ugotovil nekaj sumov na nepoštene prakse, ki jih izvaja do svojih dobaviteljev," je opozoril.

Podrobnosti o tem ni razkril, je pa dejal, da so nekatere verjetno prisotne že dlje časa, druge pa so nastale po zamenjavi lastništva. Katere nepoštene prakse so nastale po prodaji Mercatorja, zaenkrat še težko sodi.

"Vendar analiza ostalih trgovskih sistemov prav tako kaže na sum po izvajanju nepoštenih praks do dobaviteljev in v tem pogledu težko trdim, da so ostali trgovski sistemi bolj prijazni do slovenskih dobaviteljev. Kot kaže, jih v izvajanje nepoštenih praks sili konkurenca za končnega kupca," je opozoril in napovedal, da bo sum na nepoštene prakse v verigi preskrbe s hrano predal pristojnim institucijam v nadaljnjo obravnavo.

Varuh lahko o ugotovljenih neskladjih in kršitvah obvesti pristojne institucije, kot so različne inšpekcije in Javna agencija RS za varstvo konkurence, ki postopke nato vodijo naprej.