Svet

Evropski parlament močno udaril po plastičnih vrečkah

STA
28. 4. 2015, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Države članice EU bodo morale v skladu z novimi pravili, ki jih je danes izglasoval Evropski parlament, drastično zmanjšati uporabo plastičnih vrečk, ki močno obremenjujejo okolje.

Zajem zaslonske slike

Glede na danes sprejeto odločitev v Strasbourgu bodo imele države članice dve možnosti: ali da letno porabo lahkih vrečk na državljana zmanjšajo na 90 do leta 2019 in 40 do leta 2025 (leta 2010 jih je povprečen Evropejec porabil kar 198 na leto), ali pa da z letom 2018 prepovejo njihovo brezplačno razdeljevanje v trgovinah. Gre za lahke plastične vrečke, tanjše od 50 mikronov, ki jih je sedaj običajno na blagajnah v trgovinah mogoče dobiti zastonj.

Kot je povedala danska poslanska iz vrst Zelenih Margrete Auken, ki je skozi parlament v Strasbourgu speljala nova pravila, plastične vrečke predstavljajo ogromno okoljsko težavo. "Milijarde plastičnih vrečk končajo v naravi kot neobdelani odpadki. To škodi naravi, ribam, pticam in s tem se moramo spopasti," je dodala. Ta zakonodaja bo po njenih besedah ustvarila razmere, zmagovite za vse, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Parlament je danes v drugem branju sprejel njena priporočila, ki podpirajo dogovor, novembra lani sprejet s strani okoljskih ministrov EU. Kot je danes še povedala Aukenova, je bila Evropska komisija mnenja, da bi se morale članice s to zadevo ukvarjati same, a se dejansko niso. Po izračunih komisije bodo z novimi pravili prihranili 740 milijonov evrov letno, je dodala.

Evropski poslanci so danes še odločili, da mora Evropska komisija oceniti vpliv oxo-biorazgradljivih plastičnih materialov - te razpadejo na majhne delčke - na okolje in predlagati ustrezne ukrepe. Do leta 2017 bo morala Evropska komisija predlagati označbe, pod katerimi bodo plastične biorazgradljive vrečke in plastične vrečke, ki jih je mogoče kompostirati, prepoznane po vsej EU.