Slovenija

Kuža potrebuje zdravljenje tumorja v prsni votlini

Tilen Pajek
28. 4. 2015, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Društvo Lajka, ki skrbi za živali v stiski, prosi za pomoč pri plačilu operacije za črnega pasjega lepotca Apolona, ki je v njihovi oskrbi od leta 2013.

Društvo Lajka

Apolona je v življenju večkrat spremljala nesreča. Iz neznanega razloga je izgubil dom in pristal v zavetišču. Nato so ga posvojili, a se je vrnil v azil, pri naslednjih lastnikih pa je živel v še slabših razmerah, našli so ga čisto shiranega. Takrat naj bi bil s še enim kosmatincem ves teden zaprt v stanovanju brez hrane in vode, pred dejansko rešitvijo pa je moral živeti pri družini, ki ni imela izkušenj iz vzgoje psov. Nekaj zmedenosti pri psu in otroške radosti je privedlo do neljubega dogodka – napad psa, in Apolon je moral nazaj v zavetišče. Na srečo je naključje na pot pripeljalo gospo, ki se spozna na pasji svet, in po pomoč se je obrnila na Društvo Lajka. Ob neutrudni volji prostovoljk si je Apolon v veliki meri opomogel in bo po zaključku nege iskal nov dom.

Društvo Lajka

Diagnoza tumor

Kot da ne bi imel dovolj težav, pa so pri raziskovanju vzroka njegovega šepanja opazili, da ima tumor v prsni votlini. Po rentgenskem in popolnem kardiološkem pregledu so ugotovili, da tumor sicer ni na srcu, velik pa 6 x 7 cm. »Opravili smo tudi punkcijo in vzorec poslali na pregled v Anglijo; od tam so nam sporočili, da kaj takega še niso videli,« pove Melita Trbovšek, članica društva. Na pregledu v Avstriji so ugotovili, da se tumor žal širi in je bil nazadnje večji za skoraj centimeter. »Kardiologi kljub svoji izkušenosti ugibajo, iz česa ta tumor raste, oziroma se sprašujejo, ali operacijo sploh izvesti, saj je Apolon že v letih. Ker pa je operacija edina možna rešitev, moramo vsaj upati,« pojasni Trbovškova.

Zaradi visokih stroškov, ki jih prinašajo vse preiskave oziroma operacija, so se morali v društvu obrniti po pomoč na ljudi dobre volje. Z vašo pomočjo bodo poskušali zbrati nekaj nepogrešljivih sredstev, s katerimi bodo črnemu štirinožcu omogočili ozdravitev. Vsi tisti, ki bi radi pomagali, lahko svoj prispevek nakažete na njihov tekoči račun: prejemnik Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski, TRR (IBAN): SI56-6100-0000-1324-494, BIC banke prejemnika: HDELSI22, namen Apolon.

Društvo Lajka