Svet

Boko Haram znova sejal grozo in strah

The Guardian/B.K.
28. 4. 2015, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na stotine ljudi je bilo najdenih mrtvih v severovzhodnem nigerijskem mestu Damasak. Najverjetneje gre za žrtve džihadistične skupine Boko Haram, ki je v ponedeljek izvedla svež napad.

Arhiv Svet24

Poročila o razpadajočih telesih na ulicah Damasaka prihajajo po tem, ko je novoizvoljeni nigerijski predsednik Muhammadu Buhari skrajneže označil za kvazi religijsko skupino in obljubil, da bo po prevzemu oblasti nastopil proti njim bolj trdo kot njegov predhodnik.

Vojaška koalicija sosednjih držav Čad, Kamerun Niger in Nigerija je sicer od februarja zabeležila več pomembnih zmag proti Boko Haram in osvobodila večino mest, ki so bila pred tem pod kontrolo te uporniške skupine.

A sveže odkritje več sto trupel med katerimi so tudi otroška, priča o tem, da Boko Haram kljub izgubi ozemlja še ni končal z aktivnostjo.

Mnogi strokovnjaki se sicer strinjajo, da bo Boko Haram po izgubi kontrole nad območji s hitrimi in uničujočimi napadi dalje sejal kaos po regiji.

Opozarjajo tudi, da je hvalisanje režimov o uspehih njihovih vojsk potrebno jemati z rezervo, saj džihadisti še zdaleč niso poraženi in se lahko kmalu ponovno vzpostavijo kot resna vojaška sila.