Svet

Hutiji opozarjajo Saudovo Arabijo naj konča z bombardiranjem Jemna

Russia Today/B.K.
24. 4. 2015, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Jemenski uporniki Hutiji so Saudovi Arabiji zagrozili z napadom na njeno ozemlje, če ta ne neha z bombardiranjem Jemenskega ozemlja, kot so to obljubili v torek.

Reuters

Uporniki so prav tako na Združene narode naslovili zahtevo, naj se politični dialog za rešitev krize začne odvijati v Jemnu.

Hutiji bodo »izvedli vojaški napad na Saudovo Arabijo, če se zračni napadi na Jemen ne bodo končali,« je dejal Mohammed Bahiti, član gibanja Ansar Allah.

Bahiti je poudaril, da uporniki ne potrebujejo raket za izpolnitev svoje obljube, s čimer se je nanašal na vojaška skladišča, ki so jih v zračni kampanji razstrelile Saudove sile. Prav tako je zatrdil, da operacija »Odločilna nevihta« ni uspela uničiti vojaških zmogljivosti upornikov, kot so zatrdili v Rijadu in Washingtonu. 

Hutiji naj bi tako bili pripravljeni nadaljevati politične pogovore iz točke, kjer so bili pred začetkom Saudove agresije.

Obenem je opozoril, da odstavljeni Jemenski predsednik Abd Rabbuh Mansur Hadi nikoli ne bo mogel priti nazaj na oblast, saj da ga ljudstvo vidi kot izdajalca. Hadi je namreč na Jemen poklical koalicijska letala in s tem sprožil vojno.

Saudova Arabija je sicer v torek uradno končala z vojaško kampanjo, saj naj bi dosegla cilje, a se bombardiranje Jemna ni končalo. Odkar se je kampanja 26. marca začela, je bilo v nasilju ubitih več kot 1100 ljudi, 150.000 je razseljenih.