Svet

KRIZA: Makedonske policiste napadli in mučili albanski teroristi!

T.C.
21. 4. 2015, 16.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Približno 40 dobro oboroženih in zamaskiranih oseb z oznakami Osvobodilne vojska Kosova (OVK) je ponoči vdrlo v karavlo v vasi Gošince na meji med Kosovom in Makedonijo ter zajelo in mučilo štiri makedonske policiste, so sporočili z makedonskega notranjega ministrstva.

Reuters

Kot je povedal tiskovni predstavnik ministrstva v Skopju Ivo Kotevski, so zamaskirani napadalci z oznakami OVK okoli 2.30 napadli in nato več ur zasedali karavlo, v kateri so dežurali štirje makedonski policisti. Policiste so zvezali oziroma vklenili, jih pretepali in dogajanje snemali s kamero. Vzeli so jim orožje, telefone in radijske povezave.

Makedonci ocenjujejo, da je šlo za državni teroristični napad.

Ko so odhajali, so policistom zagrozili, da morajo čez natanko pol ure peš zapustiti karavlo, če bodo odšli predčasno ali če bo kdo ostal, bodo likvidirani.

Po izteku 30 minut je eden od policistov, ki ni bil vklenjen, osvobodil kolege in vsi so peš odšli iz karavle proti vasi. Ko so hodili, so slišali streljanje z avtomatskim orožjem.

Vodja skupine naj bi policiste nagovoril preko prevajalca, ki pa je le slabo govoril makedonsko. Dejal naj bi jim, da so pripadniki OVK ter da jih niti Ali Ahmeti - vodja stranke etničnih Albancev, ki je del vladne koalicije v Makedoniji - niti makedonski premier Nikola Gruevski ne moreta rešiti. "Mi hočemo svojo državo in ne želimo nobenih ohridskih dogovorov," je po besedah Kotevskega zajetim policistom še povedal vodja napadalcev.

Po dosedanjih ugotovitvah je teroristična skupina v Makedonijo stopila čez mejo iz Kosova.

Ohridski sporazum iz leta 2001 je Albancem, ki predstavljajo četrtino prebivalstva v Makedoniji, dal dodatne pravice in širšo avtonomijo ter preprečil, da bi tedanje nasilje preraslo v državljansko vojno.

Al Jazeera Balkans v vesti o incidentu na svoji spletni strani dodaja oceno direktorja Centra za družbene raziskave v Makedoniji Suada Missinija, da takšni dogodki niso presenečenje in da najverjetneje ne morejo prerasti v hujši konflikt.

Za njimi naj bi celo stala kar stranka VMRO-DPMNE premierja Gruevskega, ki naj bi želela na ta način odvrniti pozornost javnosti od posnetkov, ki jih že več tednov objavlja makedonska opozicija in so za vlado zelo obremenilni.

Reuters