Svet

Obsodbe novega videa IS z usmrtitvijo kristjanov v Libiji

STA/M.J.
20. 4. 2015, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Islamska država je v nedeljo objavila videoposnetek, na katerem je videti usmrtitev dveh skupin etiopskih kristjanov v Libiji. Evropska unija in ZDA sta novo krvavo dejanje islamskih skrajnežev obsodili in pozvali k stabilnosti v Libiji.

Reuters

Na 29 minut dolgem videoposnetku je videti skrajneže, ki zadržujejo dve skupini ujetnikov. Spremno besedilo jih opisuje kot sledilce križa iz sovražne etiopske cerkve. Skupino najmanj 16 ljudi v puščavi nato zamaskirani skrajneži ubijejo z brzostrelkami, drugo, ki šteje približno 12 ljudi, pa obglavijo na morski obali.

Video je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izdelan profesionalno in vključuje bližnje posnetke trenutkov usmrtitve. Na posnetku je med drugim slišati glas tudi glavnega rablja, ki z masko na obrazu in puško v rokah pravi: Naš boj je med vero in bogokletjem, med resnico in lažjo.

Sicer pa posnetek govori tudi o skrajni različici islama, ki ji sledijo skrajneži, in njenim zakonom za manjšine, ki za nekatere predvidevajo možnost plačila davščin, da se jih pusti pri miru. "Muslimanska kri, ki je bila prelita pod rokami vaše vere, ni poceni," pravi glavni govorec na posnetku, in svari, da sovražniki IS varnosti ne bodo našli nikjer, niti v sanjah, dokler ne sprejmejo islama.

Za zdaj ni jasno, kdo so bili usmrčeni ujetniki, niti koliko natančno jih je IS ubila. Etiopija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da njeno veleposlaništvo v Egiptu skuša ugotoviti, ali so bili usmrčeni resnično etiopski državljani.

V Bruslju so danes obsodili novo teroristično dejanje IS. Kot so sporočili iz evropske diplomatske službe, je to dejanje znova pokazalo, da teroristov v njihovi nameri povzročiti verski razkol, nič ne ustavi. Gre za kriminalno dejanje v boju za oblast, so dodali in poudarili, da EU stoji ob strani vedno večjemu številu afriških držav, ki se borijo proti terorizmu in radikalizaciji.

Usmrtitve so že v nedeljo obsodili tudi v ZDA. V svetu za nacionalno varnost so jih označili za brutalen množičen umor in pozvali k stabilnosti v Libiji. Ta je v kaosu vse od vstaje leta 2011, ki je odnesla dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija.

Islamska država je februarja objavila videoposnetek obglavljenja 21 koptskih kristjanov na libijski obali. Objavila pa je že tudi več posnetkov, na katerih je bilo videti usmrtitev sirskih vojakov in tujcev, med njimi novinarjev in človekoljubnih delavcev.

Islamska država nadzoruje dele Iraka in Sirije, dejavna je tudi v kaotični Libiji. Zvestobo ji je priseglo več libijskih džihadističnih skupin.