Svet

Ciprski Turki volijo predsednika

M.J.
19. 4. 2015, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prebivalci mednarodno nepriznanega severnega dela Cipra danes volijo predsednika. Glavna naloga zmagovalca volitev v Turški republiki Severni Ciper, ki jo priznava samo Turčija, bodo poganja o ponovni združitvi s preostalim, grškim delom otoka, ki je del EU.

STA

Kakih 300.000 prebivalcev nepriznane republike, ki zaseda okoli tretjino sredozemskega otoka, ne goji kakih prevelikih upov, saj se zavedajo, da bo novi voditelj podedoval problem, ki ga v zadnjih več kot 40 letih niso uspeli rešiti ne njegovi predhodniki ne resolucije ali generalni sekretarji ZN.

Sedanji desnosredinski predsednik Dervis Eroglu, ki vodi v javnomnenjskih raziskavah, se mora za glasove volivcev za nov petletni mandat boriti s še šestimi kandidati. Za njegovo glavno izzivalko velja predsednica parlamenta Sibel Siber, nekdanja premierka in kandidatka levosredinske Republikanske turške stranke (CTP), ki ima večino v parlamentu in vladi.

Dobro kaže še neodvisnemu kandidatu Mustafi Akinciju. Glede na ankete se bosta Siberjeva in Akinci danes borila za preboj v drugi krog, kjer se bo eden izmed njiju soočil z Eroglujem, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ker se sprti strani pripravljata na obnovitev mirovnih pogajanj pod okriljem že 25. posebnega svetovalca ZN za ciprsko vprašanje Espena Bartha Eidea, se današnjim volitvam na severnem Cipru pripisuje velik pomen. V ospredje so sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tokrat prvič stopile tudi druge teme, kot so izobraževanje in zdravstveni sistem, korupcija in nepotizem.

Ciper, nekdanja britanska kolonija, je razdeljen od leta 1974. Takrat so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka, kjer so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper.